Tompey
17.03.2009, 17:00:45
Cześć:)
Niedawno o to pytałem, ale chciałbym jeszcze dopytać i sprecyzować:)
Jakie języki nadają się do pisania gier mmorpg, w które otwierają się w przeglądarkach internetowych? Chodzi mi o takie, których nie trzeba uruchamiać jako program na komputerze, jedynie w przeglądarce... coś takiego jak seafight (www.seafight.pl), albo mniej skomplikowane takie jak na www.kurnik.pl
1) Pytałem już tu o grę seafight i dowiedziałem się, że może być flash z action script... może coś jeszcze?
2) Do gier kurniko-podobnych Java z pewnością się nada tak jak w kurniku, choć w tym przypadku użytkownik musi mieć zainstalowaną Jave. Czy te z kurnika to tylko Java czy coś jeszcze?
Jakie inne języki nadają się do tego? Czy PHP z java script do podobnych jak na kurniku byłby odpowiedni?
3) Czy znajomość C++ wogóle przyda się tu do czegoś? Jest jakiś sposób by wstawić grę napisaną w C++, żeby uruchamiała się w przeglądarce?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, Tomek
Mephistofeles
17.03.2009, 18:05:03
Gra napisana w C++ może być np. modułem serwera - nasłuchuje danych od użytkowników, w tle cały czas coś liczy, i wysyła odpowiednie informacje z powrotem.
dr_bonzo
17.03.2009, 18:10:59
Od strony uzytkownika to zawsze bedzie: html, js, flash, java (applety)
A od strony serwera - jakikolwiek jezyk: C/C++, C#, Java, php, ....
Tompey
17.03.2009, 18:21:48
Czyli mogę np. zrobić w javie, czy flashu plansze warcabową, na której gracz przesuwałby pionek. Stąd wyślą się informacje do serwera na którym byłaby aplikacja w C++, która wyliczałaby gdzie przestawić pionka, znów przesyłała dane do javy czy flesha i na ekranie przesuwałby się pionek?
Spawnm
17.03.2009, 18:24:17
do tak prostej gry to wystarczy js i php
Mephistofeles
17.03.2009, 18:25:10
Tak, gra na komputerze użytkownika wysyła informacje do serwera i dostaje odpowiedź. Zupełnie jakbyś pisał stronę we Flashu w połączeniu z PHP.
Tompey
20.03.2009, 14:35:34
Dzięki za odpowiedzi
Spawnm: chodzi mi tylko o zilustrowanie problemu...
a jak z tym kurnikiem?
Żeby zrobic coś taką grę jak na kurniku to starczy java? Chodzi mi o obsługę takiej ilości osób.
W samym php + java script da się taką grę napisać? Chodzi mi nie tylko, że teoretycznie się da, ale czy to sprawnie działałoby z taką ilością osób.
A PHP + flash + action script?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.