Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Czym to zakodowane
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
micnow
dostałem tabelę ze starego systemu do nowego do zaimportowanego z informacjami o kontach użytkowników

prosta tabela

id | login | hasło | itp.

i widzę, że w większości hasła są podane w postaci hasha 32 znaki - proste zakodowanie MD5,

ale okazuje się, że pierwsza połowa kont ma hasło podane w formie hasha 16 znakowego? czym i jak to może być zakodowane?questionmark.gif? jakieś pomysły?questionmark.gifquestionmark.gif?
Strarus
może jakiś przykład?
micnow
proszę:

41b2fa1c594cbd7e

wygląda jak MD5 tylko za krótkie...
k_@_m_i_l
Może md5 i wycięta reszta znaków,albo jakiś inny hash z wyciętym fragmentem.Najlepiej będzie jak sobie zobaczysz w pliku który dodaje userów jak generowane jest hasło przy zapisie do bazy.
Strarus
znalazłem coś takiego, że funkcja base_convert by to umożliwiła smile.gif moze pomoże
micnow
to wszystko już sprawdzałem, niestety bez efektów

swoja droga wiem, że hasło w bazie wygląda tak:
41b2fa1c594cbd7e

a gdyby to samo hasło potraktować MD5 to otrzymujemy:
fe0729f4fcf9b7e3d246bd0c6a251e1b
k_@_m_i_l
A Sha1 itp questionmark.gif Sprawdź inne funkcje z php,które zajmują sie hashowanie tekstów.
micnow
sprawdziłem tutaj http://www.generuj.pl/ i nic z tego
k_@_m_i_l
Ale zakoduj sobie w php swoje hasło kilkoma funkcjami sha1,md5,sha2 itp i sprawdź czy wygenerowany hash zawiera ten fragment hasła zapisanego w bazie.Jeśli tak,to masz odpowiedź na swoje pytanie.
ddiceman
strzelam, ze to haslo ze starszej wersji: MySQLa (OLD_PASSWORD()):

Zapytanie:
  1. SELECT OLD_PASSWORD('The quick brown fox jumped over the lazy dog.');

Wynik (16 znakow):
Kod
02483d7f55f05956
k_@_m_i_l
Najlepiej będzie jeśli pokażesz nam plik(fragment pliku) odpowiedzialny za tworzenie nowego usera.Bo tak w ciemno to nie zawsze można trafić tongue.gif
micnow
Cytat(ddiceman @ 18.03.2009, 16:26:13 ) *
strzelam, ze to haslo ze starszej wersji: MySQLa (OLD_PASSWORD()):

Zapytanie:
  1. SELECT OLD_PASSWORD('The quick brown fox jumped over the lazy dog.');

Wynik (16 znakow):
Kod
02483d7f55f05956

Jestem Ci winny dużą butelkę dobrego alkoholu ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.