Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyświetlenie pliku z katalogu wyżej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yamamoto
Witam,

Jaką funkcją i przede wszystkim jak wyświetlić zawartość pewnego pliku z katalogu wyżej (../komorki.php)?

Pozdrawiam.
Foxx
  1. <?php
  2. include('../komorki.php')
  3. ?>

Ale żeby wyświetlić zawartość pliku php to raczej highlight_file()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
yamamoto
Chyba źle wyjaśniłem.

Chodzi mi o to, że w katalogu / mam plik komorki.php, a w podkatalogu /mobile plik index.php, w którym chcę wyświetlać to, co komorki.php w katalogu /
Foxx
Lepiej po prostu pokaż fragmenty kodu z którymi masz problem bo takie sformułowania jak "w którym chcę wyświetlać" są niezrozumiałe - co chcesz wyświetlać? Kod php z pliku? Chcesz wykonać program? Listę plików w katalogu?
Mephistofeles
Zasadniczo PHP ma dostęp do wszystkiego, do czego dostępu mu nie zabronisz. Więc używając ../ dojdziesz sobie nawet do etc/passwd, jeśli tylko tego chcesz.
zelu
Jezeli w index.php chcesz wyswietlic dokladnie to samo to albo skopiuj kod zrodlowy z pliku komorki do pliku index, albo zrob przekierowanie na strone komorki po wejsciu na index
Fifi209
Jeżeli chcesz listować pliki (bo tak to rozumiem)
użyj:
Kod
scandir();

Więcej w manualu ;d
yamamoto
Cytat(zelu @ 18.03.2009, 20:49:21 ) *
Jezeli w index.php chcesz wyswietlic dokladnie to samo to albo skopiuj kod zrodlowy z pliku komorki do pliku index, albo zrob przekierowanie na strone komorki po wejsciu na index

Nie mogę umieścić tego samego kodu, bo w pliku zawarte są odwołania do MySQL i style.css.
Foxx
yamamoto, opisz swój problem dokładniej, nie każ nam zgadywać.
zelu
Cytat(yamamoto @ 18.03.2009, 20:56:59 ) *
Nie mogę umieścić tego samego kodu, bo w pliku zawarte są odwołania do MySQL i style.css.

Z odwolaniami do bazy nie powinno byc problemu, bo nie ma to znaczenia skad pobierasz dane... Jedynie w czym moze byc problem to sciezka do pliku gdzie masz zapisane ustawienia polaczenia z baza danych. Ale wtedy wystarczy dac ../ przed sciezka i bedzie dalej dzialac.

Tak samo z CSS. Jezeli to zewnetrzny plik to wystarczy dac ../ przed linkiem, a jezeli to style umieszczone przy znacznikach np <div style="margin: 0px;> To przekopiowanie kodu do innego pliku niczemu nie zaszkodzi smile.gif

Pzdr
yamamoto
Problem rozwiązany, można zamknąć. (;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.