Mam do napisania komponent, który będzie działał na zasadzie wezwań. Opiszę go dokładnie. Jest pewna grupa użytkowników, która pomaga innej i oni są "zaufanymi" ludźmi. Niektórzy do handlu np. drogocennych itemów potrzebują pewności, że nic się nie stanie ( kradzież ), dlatego postanowiliśmy napisać taki komponent. Ma on pobierać takie dane:
- Nazwa gry
- Hasło do gry
- Nazwa użytkownika w grze
- ID tematu lub temat ( tutaj proszę poradzić co będzie lepsze )
- Powód
- Nazwa krainy ( DropDown )
- Typ krainy ( DropDown )
CREATE TABLE medi_logs ( id int(8) NOT NULL UNSIGNED AUTO_INCREMENT, medi_id int(8) NOT NULL, medi_name varchar(255) NOT NULL DEFAULT '', req_id int(8) NOT NULL, req_name varchar(255) NOT NULL DEFAULT '', game_name varchar(32) NOT NULL DEFAULT '', game_pass varchar(32) NOT NULL DEFAULT '', user_acc varchar(255) NOT NULL, topic_id int(8) NOT NULL DEFAULT '0', reason varchar(255) NOT NULL DEFAULT '', realm tinyint(1) NOT NULL, PRIMARY KEY ( id ), ) CREATE TABLE realms ( id int(8) NOT NULL AUTO_INCREMENT, realm varchar(32) NOT NULL DEFAULT 'Europe Softcore Ladder', PRIMARY KEY ( id ) )
Tabela realms służy do pobierania informacji o krainach, dlatego ją podzieliliśmy, chyba słusznie? Proszę o rady, między innymi czy dawać link czy ID ( ID można zweryfikować na podstawie zapytania do DB i wydaje się bardziej bezpieczne ).
PS. Dodałem 3 pola: medi_id ( ID osoby, która pomaga ), req_id ( ID osoby, która o pomoc prosi ), request_status ( status, który oznacza, czy zgłoszenie zostało przyjęte czy nie ). Pole request_status przyjmuje 4 wartości: 0 - nowe żądania, 1 - anulowane, 2 - udane, 3 - odrzucone ( powody będą różne )
PS2. No teraz to i ja widzę, że to powoli sensu nie ma z tymi krainami. W takim układzie wynika na to, że jedna kraina ma 1 typ, a to jest nieprawdą, bo kraina ma 6 typów... Jak podzielić te informacje? Czy je w ogóle dzielić? Sens działania ma być taki, że user wybiera Krainę ( DropDown ), a następnie jej typ, wiec wg. mnie obecny schemat nie ma sensu, ale może się mylę? OK, problem się rozwiązał. Nie dodajemy wielu krain, idziemy na jednej ( Europe ) i w niej dodamy typy.
Pozdrawiam,
Largo