Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przyszłość stron internetowych?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Dariusz2
Mam takie ogólne pytanie wybiegające w przyszłość mniej więcej 5 lat jak myślicie jakie języki programowania będą najpopularniejsze? czy Strony wtedy będą tylko i wyłącznie we flashu ?

Macie jakieś zdanie na ten temat?
rzymek01
na moje będziesz korzystać z XHTML 2.666 STRICT oraz CSS 4 biggrin.gif

ogólnie dużo się nie zmieni za 5 lat, tzn. nadal bedziesz korzystać z tych samych rzeczy tylko że w coraz nowszych wersjach, które bedą dawać większe możliwości

strony we flashu mają jedną zasadniczą wadę:
są niezgodne z zamysłem (o ile dobrze pamiętam jak to się nazywa) semantyczności stron www, ponieważ flash to w sumie jedna kupka nie dająca rozpoznać ,gdzie masz menu itd. więc np. obsługa niewidomych przez różne programy już odpada lub czytanie przez boty
Zyx
Nie będą tylko i wyłącznie we Flashu, gdyż nie wszystko potrzebuje wyszukanej multimedialnej oprawy (inna sprawa, że jak twórcy tego dalej nie będą testować swoich "dzieł" np. pod Linuksem, to użytkownicy tegoż Linuksa będą mieli ochotę ich zamordować, wraz z twórcami samego Flasha). Sieć nie służy tylko reklamie i portalom społecznościowym, a prawdziwe bogactwo Internetu ukryte jest często poza tym całym zgiełkiem, na stronach robionych w najprostszej formie HTML-a, na zwykłym białym tle, z minimalistyczną oprawą graficzną. I to się jeszcze nie zmieni przez wiele lat.
batman
Moim zdaniem, rozwój stron www pójdzie w kierunku aplikacji typu RIA. Czyli flash, javascript, JavaFX czy Silverlight. Wbrew pozorom nie będą to aplikacje z "multimedialną oprawą", a "one screen application", czyli coś na kształt np. Gmail, gdzie wszystko masz w jednym oknie i nie przeładowujesz całej zawartości, tylko wybrany jej fragment.
Do tego dojdą zabawki w stylu AIR, który rozszerza możliwości aplikacji www i przenosi je na pulpit.

Natomiast języki programowania zbliżą się do siebie, ponieważ będą musiały obsługiwać podobne standardy. Oczywiście nie będzie rewolucji w stylu "a teraz w PHP napiszemy widget do Visty".

Innym możliwym scenariuszem jaki jestem w stanie sobie wyobrazić jest powstawanie coraz większej ilości stron zbudowanych z klocków. Czyli część społecznościowa od Google, galeria zdjęć z Flickr-a, a blog z MS Live. Wówczas strony powstawałyby na zasadzie Yahoo Pipes.

Ale jak to się mówi - pożyjemy, zobaczymy.
Kocurro
Programuje w PHP od 2003 roku, to daje już 6 lat, w innych językach od jakiegoś 1998 co daje 11 lat. Przez ten czas nie zauważyłem aż takiej rewolucji jak koledzy piszą. W ciągu 5 lat niewiele się tak naprawdę zmieni. Należałoby patrzeć za 20 lat - to wtedy faktycznie będzie spora zmiana.

Pozdrawiam,
Łukasz
batman
Cytat
Przez ten czas nie zauważyłem aż takiej rewolucji jak koledzy piszą.
No to dużo przegapiłeś.
AS w wersji 3, pojawienie się platformy .NET oraz jej gwałtowny rozwój, pojawienie się Silverlighta oraz, co najważniejsze, upowszechnienie AJAX-a.
Kocurro
Wiesz - dla kogoś kto w tym siedzi i robi to jest po prostu naturalna ewolucja a nie żadna rewolucja.
Spawnm
a ja mam nadzieję że za 5 lat (aby wcześniej ) z internetu wyleci flash na rzecz javascript smile.gif
co do php to pewnie wejdzie 6 i rewolucji nie zrobi, ale co do js to myślę że będzie inaczej .
Kildyt
Ja sądzę, że niestety internet pójdzie w stronę zbędnych bajerów w AJAX-ie, js-ie itp. Po co komu obsługa OpenGL?! IMHO to zaśmiecający przeglądarkę bajer. Co ma być stroną niech nią pozostanie, a co ma być programem na komputer niech nim będzie. Całość powinna się rozwijać, ale tylko w wytyczonym torze, a nie "rozlewać" się na wszystkie strony.
Jako, że w temacie pytasz o przyszłość stron internetowych, to poruszę jeszcze jedną kwestię - merytoryczność dyskusji, która moim zdaniem teraz schodzi coraz niżej. Obawiam się, że ten poziom obecny już na dużych portalach przeleje się na te mniejsze strony. Daj Boże, żeby tak się nie stało.
.radex
Cytat(batman @ 28.03.2009, 11:35:17 ) *
pojawienie się Silverlighta

Używających tej technologii też możnaby zamordować tongue.gif , bo windows-only jest. W Polsce przy 99.3% windowsa większość by to olała, ale w np. USA jest już to jakieś 90% za sprawą OS X. Idzie się pochlastać jak widzę stronę na silverslighcie. Na szczęście spotkałem tylko kilka takich stron.

PS. Tylko nie mówić, że jest moonlight pod Linuksa. Tragedia, w szczególności na nie-SUSE.
webber
Ja uważam że będą pojawiać się po prostu co raz to wygodniejsze witryny dzięki użyciu Ajax, jQuery, jeszcze bardziej popularne będzie adobe air, no i co najważniejsze to będzie czas Django ^^
mls
Wszystko dąży do tego, aby flash był wykorzystywany tylko do materiałów wideo. Wszelkie animacje i efekty 3D już teraz osiągalne są poprzez CSS i czysty HTML.
Armageddon
Ja myślę, że pojawi się więcej hostingów z pythonem, django, pylons i web2py naturalnie wyprą CI, Kohanę i resztę php-owych frameworków, a PHP w wersji 6 zostanie zjedzone przez wężyka winksmiley.jpg Szczerze sobie tego życzę ;P
Moli
@Armageddon - Php tak szybko nie zostanie zjedzone smile.gif Php jest lepsze do niektórych projektów, i są też zaawansowane frameworki (np. symfony).
erix
Cytat
Po co komu obsługa OpenGL?!

Ano chociażby po to, aby odciążyć główny procesor? Przecież nie jest nowością, że GPU jest N-dziesiąt(set) razy sprawniejszy od głównego procesora w przypadku niektórych obliczeń (chyba zmiennoprzecinkowych), a w pracy z RIA/itp. spokojnie mógłby odciążyć i tak zawaloną jednostkę centralną.

Widział ktoś Photoshopa CS4 z przyspieszanym przetwarzaniem grafiki przez OpenGL? W starych edycjach taka wydajność przy obrazach 30000x10000 (nie machnąłem się z zerami) przy np. powiększaniu byłaby nie do pomyślenia. Zapraszam do obejrzenia podcastu PixelPerfect z omówieniem najnowszych funkcji CS4, to wtedy zmienisz zdanie.

Ja właśnie byłbym za tym, aby np. silniki JS przeglądarek optymalizować w ten sposób, aby wykorzystywać nudzącą się moc obliczeniową drzemiącą w Shaderach kart graficznych. Większość komputerów współcześnie wykorzystywanych przecież posiada już odpowiedni zapas mocy. Naprawdę niewiele do tego brakuje, a do zyskania jest wiele.

Poza tym, jakiś rozwój obiektów <canvas/>, biblioteki 3D nie przyspieszają generowania tylko obiektów trójwymiarowych. Pole do popisu jest ogromne, tylko trzeba otworzyć swoje myślenie na nowe horyzonty.

Cytat
PS. Tylko nie mówić, że jest moonlight pod Linuksa. Tragedia, w szczególności na nie-SUSE.

No ok, ale tak się składa, że technologie naprawdę świetnie udokumentowane, to twory komercyjne. Flash, czy Silverlight; producenci starają się o SDK, a zwłaszcza o to, aby były dopracowane. Swoją drogą, tak naprawdę tylko Flash ma utorowaną drogę, gdyż mało któremu użytkownikowi chce się instalować osobną wtyczkę, dlatego Silverlight jest na dość straconej pozycji.

Np. do tej pory nie mogę się przekonać do tworów Eclipse'owatych, za bardzo mulą i są jednak troche niedopracowane.
.radex
Cytat(erix @ 30.03.2009, 13:11:35 ) *
No ok, ale tak się składa, że technologie naprawdę świetnie udokumentowane, to twory komercyjne. Flash, czy Silverlight; producenci starają się o SDK, a zwłaszcza o to, aby były dopracowane. Swoją drogą, tak naprawdę tylko Flash ma utorowaną drogę, gdyż mało któremu użytkownikowi chce się instalować osobną wtyczkę, dlatego Silverlight jest na dość straconej pozycji.

Np. do tej pory nie mogę się przekonać do tworów Eclipse'owatych, za bardzo mulą i są jednak troche niedopracowane.

Ja nic nie powiedziałem o dokumentacji tongue.gif Po prostu Flash działa w miarę dobrze wszędzie, a z silverslightem są problemy. Nie wiem jak to jest pod OS X, ale pod Linuksem (będąc na openSUSE, nie będę się babrał z tym na Fedorze) od razu miałem ochotę to odinstalować. Tak więc, jak powiedziałem - tragedia.

PS. Co do wykorzystania OpenGL - jestem jak najbardziej za.
erix
Cytat
Po prostu Flash działa w miarę dobrze wszędzie, a z silverslightem są problemy.

Powiedziałbym, że sobie po prostu kpisz. tongue.gif Linuksiarze bez przerwy tylko przeklinają na nieszczęsnego flasha...
.radex
Cytat(erix @ 30.03.2009, 18:52:01 ) *
Powiedziałbym, że sobie po prostu kpisz. tongue.gif Linuksiarze bez przerwy tylko przeklinają na nieszczęsnego flasha...

nie bez powodu, ale zawsze lepiej niż z silverslightem tongue.gif

@down: ale nie każdy ma tyle szczęścia tongue.gif Mi się średnio raz na dzień zdarzy, że flash się wywali, albo (co gorsza) wywali przeglądarkę.
rzymek01
heh...
miałem OpenSuse, Ubuntu, Fedore i FreeBSD i nie miałem problemów z flashem biggrin.gif
Kildyt
Co do obsługi OpenGL to wyobraźcie sobie co zacznie się dziać gdy zostanie to oficjalnie wspierane? Masa gier 3D w przeglądarce. IMHO to tragedia, bo co ma być grą to niech nią będzie. Przeglądarka to nie miejsca dla gier graficznych, tak jak php to nie język do zaawansowanych obliczeń. Wszystko musi mieć swoje miejsce.
Co do odciążenia procesora to muszę przyznać rację. winksmiley.jpg

Co do flasha to zgadzam się z mls-em. Bum flasha już po woli zanika i wszystko idzie na dobrej drodze do standaryzacji zastosowań. Wideo i w niektórych sytuacjach strony firm to dobre miejsce zastosowania tego języka. No a jak działa pod linuksem to każdy widzi. smile.gif
mike
Cytat(Kildyt @ 1.04.2009, 14:43:32 ) *
No a jak działa pod linuksem to każdy widzi. smile.gif
A kogo obchodzą niszowe systemy (Linux) czy przeglądarki (Safari)? Bardzo niewiele osób i bardzo dobrze.
Bo nie uśmiecha się nikomu uwsteczniać czekając na cieniasów.
Pilsener
A ja widzę to tak, że skoro gry typu CS będą niedługo dostępne bez wymaganej instalacji ani nawet komputera! (wystarczy dostęp do netu, dżojstik i tv) to podobna rewolucja może czekać strony internetowe - nie będzie potrzebna przeglądarka ani żadne oprogramowanie, bez problemu zabootujesz się przez net a komputer stanie się integralną częścią internetu i nie będzie w stanie działać offline, wszystkie serwisy będą spersonalizowane pod kątem osobistego profilu, dostęp do ich plików będzie przez "mój komputer", protokół http spotkasz tylko w muzeum dziwolągów itp. itd.
Zyx
Mike, a żeby Ci się Windows zawiesił! Linux niszowy, buehehehe, jedno z głupszych twierdzeń od czasu "każdemu wystarczy 640 KB pamięci". Zabierz Linuksa i podobne open-source'owe systemy i jestem ciekaw, czy to, co zostało z Internetu, by się do czegoś sensownego jeszcze nadawało. To, jak ktoś traktuje użytkowników innych technologii, to wyznacznik profesjonalizmu. Każdy głupek potrafi zrobić stronę czy program, który działa tylko na jego komputerze, a sytuacja wsparcia dla Linuksa i innych tego typu rozwiązań jest coraz lepsza i wcale nie widzę, by ten trend miał ulec w najbliższym czasie zahamowaniu.

Pilsener -> utopia, niczym komunizm, która nie bierze pod uwagę dwóch rzeczy: "technologie są zawodne" i "ludzie są głupi/nikczemni/źli". Gry to jeszcze może, ale ja na pewno będę ostatnią osobą na tej planecie, która zdecyduje się wysłać najważniejsze rzeczy poza własny dysk twardy, a ostatnie wpadki związane np. Google Docs pokazują, że to wcale nie musi być bezpieczniejsze. Ponadto są dziedziny, gdzie jakiekolwiek połączenie z Internetem jest wybitnie niewskazane lub z pewnych przyczyn trudnodostępne, więc wróżę tradycyjnemu oprogramowaniu jeszcze wiele lat prosperity.
mike
Bo Ci żyłka pęknie. Nie spinaj się tongue.gif Mam na myśli niszowy w zastosowaniach desktopu. Napisałem to w odpowiedzi na "wasze" szlochy, że nie najlepiej Flasha wspiera.
Ranking.pl :: Systemy operacyjne :: Polscy użytkownicy
Linux - 0.4%
MacOS X - 0.3%

Ranking.pl :: Przeglądarki :: Polscy użytkownicy
Safari 3.x - 0.2%

I kim się tu przejmować? Mówiąc nikim prawie nikogo nie obrażam tongue.gif
kajzur
A jedyna rzecz jaka jest pewna, to chyba tylko to że będziemy pisać nadal w PHP, oczywiście nowszej wersji, sądzę że ta która się szykuje (już jest?) 6.0 będzie długo.
mike
Cytat(kajzur @ 1.04.2009, 16:07:31 ) *
A jedyna rzecz jaka jest pewna, to chyba tylko to że będziemy pisać nadal w PHP.
To chyba jedna z bardziej niepewnych rzeczy tongue.gif Java rulez tongue.gif
Spawnm
Cytat(Kildyt @ 1.04.2009, 14:43:32 ) *
Co do obsługi OpenGL to wyobraźcie sobie co zacznie się dziać gdy zostanie to oficjalnie wspierane? Masa gier 3D w przeglądarce. IMHO to tragedia, bo co ma być grą to niech nią będzie. Przeglądarka to nie miejsca dla gier graficznych, tak jak php to nie język do zaawansowanych obliczeń. Wszystko musi mieć swoje miejsce.

Nie widzę nic złego w grach przeglądarkowych ... wręcz przeciwnie , są lepsze bo przynajmniej człowiek wie że mu zadziałają smile.gif
erix
Cytat
To, jak ktoś traktuje użytkowników innych technologii, to wyznacznik profesjonalizmu. Każdy głupek potrafi zrobić stronę czy program, który działa tylko na jego komputerze, a sytuacja wsparcia dla Linuksa i innych tego typu rozwiązań jest coraz lepsza i wcale nie widzę, by ten trend miał ulec w najbliższym czasie zahamowaniu.

~Zyx, sztywniak z Ciebie, tyle tylko powiem. ;p
Kildyt
Cytat(erix @ 1.04.2009, 19:11:27 ) *
~Zyx, sztywniak z Ciebie, tyle tylko powiem. ;p

A ja uważam wprost przeciwnie tongue.gif Popieram Zyx'a.

Co do przyszłości internetu jestem ciekaw co jeszcze powstanie. Już teraz większość pomysłów została wyczerpana, ale nigdy nie wyczerpią się w 100%. Sądzę, że jeżeli portale społecznościowe nie wejdą z nową inicjatywą to nic się nie zmieni, a użytkownicy będą coraz bardziej znudzeni.
Spawnm
monitory dotykowe staną się popularniejsze to dopiero powychodzi bajerów typu szuflady itp,
na brak pomysłów nie ma co się bać winksmiley.jpg
erix
Cytat
A ja uważam wprost przeciwnie

Mam na myśli, że ~mike się zbijał...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.