Cytat
Po co komu obsługa OpenGL?!
Ano chociażby po to, aby odciążyć główny procesor? Przecież nie jest nowością, że GPU jest N-dziesiąt(set) razy sprawniejszy od głównego procesora w przypadku niektórych obliczeń (chyba zmiennoprzecinkowych), a w pracy z RIA/itp. spokojnie mógłby odciążyć i tak zawaloną jednostkę centralną.
Widział ktoś Photoshopa CS4 z przyspieszanym przetwarzaniem grafiki przez OpenGL? W starych edycjach taka wydajność przy obrazach 30000x10000 (nie machnąłem się z zerami) przy np. powiększaniu byłaby nie do pomyślenia. Zapraszam do obejrzenia podcastu PixelPerfect z omówieniem najnowszych funkcji CS4, to wtedy zmienisz zdanie.
Ja właśnie byłbym za tym, aby np. silniki JS przeglądarek optymalizować w ten sposób, aby wykorzystywać nudzącą się moc obliczeniową drzemiącą w Shaderach kart graficznych. Większość komputerów współcześnie wykorzystywanych przecież posiada już odpowiedni zapas mocy. Naprawdę niewiele do tego brakuje, a do zyskania jest wiele.
Poza tym, jakiś rozwój obiektów
<canvas/>, biblioteki 3D nie przyspieszają generowania tylko obiektów trójwymiarowych. Pole do popisu jest ogromne, tylko trzeba otworzyć swoje myślenie na nowe horyzonty.
Cytat
PS. Tylko nie mówić, że jest moonlight pod Linuksa. Tragedia, w szczególności na nie-SUSE.
No ok, ale tak się składa, że technologie naprawdę świetnie udokumentowane, to twory komercyjne. Flash, czy Silverlight; producenci starają się o SDK, a zwłaszcza o to, aby były dopracowane. Swoją drogą, tak naprawdę tylko Flash ma utorowaną drogę, gdyż mało któremu użytkownikowi chce się instalować osobną wtyczkę, dlatego Silverlight jest na dość straconej pozycji.
Np. do tej pory nie mogę się przekonać do tworów Eclipse'owatych, za bardzo mulą i są jednak troche niedopracowane.