Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Instalacja różnych wersji przeglądarek na jedyn komputerze
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
stirith
Tak jak w temacie. Mam już program dzięki któremu mam kilka IE na jedyn systemie...teraz interesuje mnie jeszcze firefox i opera...szukam programów abym mógł korzystać z różnych wersji przeglądarek w systemie...bo wiem że jest jakaś strona gdzie mogę wybrać i mi sprawdzi stronę...ale czy są jakieś programy dla opery i ff jak to ma miejsce w przypadku IE ?
sowiq
Jak dla mnie to nie ma zbytnio potrzeby. Tylko IE jest na tyle udaną przeglądarką, że czasami to, co w 6 wersji wyświetla dobrze, w 7 się pier^&*li, a w 8 nie wyświetla się wcale. Przykład? microsoft.com wali się pod IE8.

Normalne przeglądarki trzymają się standardów. I na 99% to, co w FF 3 wyświetla się dobrze, pod FF 2 również wyświetli się poprawnie (jeżeli nie używasz CSS3 itp.). Podobnie z Operą. Nowsze wersje mają zaktualizowane różne funkcje lub załatane dziury w bezpieczeństwie, ale nie silnik renderujący.
grzana12
W pracy korzystam z Virtual PC gdzie mam zainstalowane FF2 oraz IE6, natomiast programowo mam zainstalowane Safari, FF3, IE7, Chroma, Opera.
W zupełności wystarcza żeby usuwać wszystkie bugi z layoutu strony.
piaseq
Jeżeli chodzi o instalację FF2 i 3 jednocześnie to pierwszy wynik z googla http://lmgtfy.com/?q=firefox+2+i+3+jednocze%C5%9Bnie
vokiel
Tutaj masz wersje stand-alone: http://www.xenocode.com/
erix
Ale Wy kombinujecie. tongue.gif

IETester i nie ma potrzeby zbędnego mordowania PC wirtualnymi maszynami.
vokiel
@erix ale IETester testuje tylko IE, a co jak ktoś chce Safari, Chrome, FF, Konquerora, czy cokolwiek innego? Sam IETester nie wystarczy
stirith
Cytat(erix @ 30.03.2009, 13:27:20 ) *
Ale Wy kombinujecie. tongue.gif

IETester i nie ma potrzeby zbędnego mordowania PC wirtualnymi maszynami.

Tak tylko że ten IE tester widzi komentarze warunkowe typu : "if IE 6" -> natomiast jak zapuściłem stronę na virtualnym systemie gdzie mam IE 6 zainstalowane...to niestety nie widzi tego komentarza...widzi tylko "if IE"

i czyj jest błąd ? bo sam już nie wiem...
erix
Jak miałem z nakierowaniem na wersję, to komentarz działał bez problemu.

Cytat
Sam IETester nie wystarczy

Ale to z IE jest najwięcej problemów; w przypadku np. Fx-a są obejścia, które umożliwiają koegzystowanie różnych edycji na jednym systemie.
stirith
Cytat(erix @ 31.03.2009, 19:30:10 ) *
Jak miałem z nakierowaniem na wersję, to komentarz działał bez problemu.

u mnie też działało ale tylko w przeglądarka IE 6 zainstalowana jako IE TESTER....natomiast jak w samym systemie IE 6 było zainstalowane to tylko widziała komentarz w stylu "if IE"....

Jak chcesz mogę podesłać linka to sam sprawdzisz...
lukas_nowicki
ze swojej strony mogę polecić stronkę:
http://browsershots.org
fernet
Ja jestem leniwy i nie lubie przegladarek dlatego jesli czegos sie trzymam to w3 a jak cos gdzes sie *&#@#&*# to pewnie to poprawie ale z malym entuzjazmem... wynika to glownie z tego ze nie uwazam aby ie czy tez inny wynalazek zaslugiwal na to by sie przejmowac jego "oryginalnym" interpretatorem. Zgodnosci ze standardem w zupelnosci mi wystarczy do tego by zachecic uzytkownika do korzystania z przegladarki zgodnej z w3. Zachecam byscie trzymali sie w3 a nie jakis wyimaginowanuch bledow przegladarek. To wy tu jestescie bogami, tworcami i panami a nie jakies x przegladarka. Przegladarka jest tylko narzedziem ktore mozna zmienic a powinno sie je zminic jesli nie radzi sobie ze standardem. Znaczek w3 wiele wyjasnia a jesli jakis uzytkownik nadale tego nie rozumie mozna mu to dobitnie wyjasnic a jesli i to nie pomaga to niech nadal korzysta ze swojej wspanialej przegladarki i cieszy sie jej oryginalnoscia.

Jesli strona zlapala standard i mimo to x przegladarka wywala bledy to kazda edycje kodu w celu wyeliminowania bledow postrzegam jako przysluge ktora wyswiadczam przegladarce. Pytanie czy owa przegladakra zasluguje na takie traktowanie. Nie dotyczy to jednak js bo tam to juz jest inny kosmos.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.