Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cron a funkcja fopen, fwrite i fclose
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JamalBIG
Witam

Mam dosc nietypowy problem z cronem i nie wiem jak go rozwiazac.
Wzucilem plik php pobierajacy tresci z internetu i zapisujacy je do plikow. Caly skrypt dziala bardzo dobrze kiedy wywoluje go wyszukiwarka ale kiedy ustawilem na niego crona skrypt tez dziala ale zadnych plikow nie przybywa...
Czy cron nie ma problemow z funkcjami takimi jak fopen, fwrite, fclose?

Skrypt odpowiadajacy za zapis wyglada u mnie tak:
  1. <?php
  2. if (!file_exists("pliki/$short_url")) {
  3.          $fp = fopen("pliki/$short_url", "x+");
  4.          if (!fwrite($fp, file_get_contents($url[$x]))) {
  5.          fclose($fp);
  6.        }}
  7. ?>

Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
VGT
Nie wiem, czy to akurat ten problem, ale dopisz na poczatku pliku:

Kod
chdir(dirname(__FILE__));
michalg
W jaki sposób jest odpalany ten skrypt za pomocą crona? Bo jeżeli przez klienckiego php, to może być problem z konfiguracją, albo uprawnieniami (odpalany jako inny użytkownik).
JamalBIG
Dopisalem chdir(dirname(__FILE__)); ale nic to nie dalo
Nie wiem co masz na mysli pytajac mnie 'w jaki sposob jest odpalany' - ustawial mi to administrator serwera - komenda wyglada tak:
Kod
/usr/.../php -q -c /usr/.../php.ini /usr/.../httpdocs/index2.php
michalg
Cytat(JamalBIG @ 31.03.2009, 00:20:14 ) *
Dopisalem chdir(dirname(__FILE__)); ale nic to nie dalo
Nie wiem co masz na mysli pytajac mnie 'w jaki sposob jest odpalany' - ustawial mi to administrator serwera - komenda wyglada tak:
Kod
/usr/.../php -q -c /usr/.../php.ini /usr/.../httpdocs/index2.php

O to pytałem - skrypt jest odpalany z poziomu klienckiego php (nie przez apacha). Być może uprawnienia na katalogu pliki/ blokują utworzenie w nim pliku (albo sprawdzenie czy plik istnieje). Właścicielem katalogu może jest apache i tylko on może ma prawo do zapisu/wejścia do katalogu.

Dobrze by było, gdybyś miał możliwość podejrzenia wyniku tego polecenia - może poproś o to administratora. Wtedy najprawdopodobniej byś zobaczył jakiś błąd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.