Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie danej z jednej tabeli i umieszczenie jej w drugiej
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Bartolomeusz
Witam. Moja zabawa z bazami danych i programowaniem dopiero się zaczyna. Mam problem i bardzo bym Was prosił o pomoc :-(.
Mam dwie tabele:

modele(posiadają następujące kolumny): id_modelu, model, opis, foto, foto1, foto2, foto3, foto4, cennik, danetech, id_koloru

Druga tabela: wyposazenie: id_wyposazenia, id_modelu, opis_wyposazenia

C hciałbym żeby w pliku dodajacym do bazy opis_wyposazenia z tabeli wyposazenie, można było pobrac z tabeli modele id_modelu i dodac jakos niewidocznie w tabeli wyposazenie, tylko mam z tym problem, dlatego bardzo Was proszę o modyfikację poniższego kodu bo nie daje sobie z tym rady :-(.
Poniżej przedstawiam kod:

<?php

session_start();

if (isset($_POST['submit'])) {

require_once ('mysql_connect.php');

$message = NULL;

$queryNames = "SET NAMES 'latin2'"; // dodałem to bo pewnie żeby wyciągnąć id_modelu z tabeli modele i zapisac niewidocznie id_modelu do tabeli wyposazenie to trzeba użyc zapytania ale coś mi nie wyszlo :-(.

mysql_query($queryNames);

$queryx = "SELECT * FROM modele";

$resultx = @mysql_query ($queryx);

$row= mysql_fetch_array($resultx);

if ($id_modelu && $opis_wyposazenia) {

if (mysql_num_rows($result) == 0)

{

$queryNames = "SET NAMES 'latin2'";

mysql_query($queryNames);

$query = "INSERT INTO wyposazenie (id_modelu,opis_wyposazenia) VALUES ('$id_modelu','$opis_wyposazenia')";

$result = @mysql_query ($query);

echo "<script>window.location='pokazwy.php'</script>";

}

else

{

echo '<p>Takie wyposazenie jest już w bazie.</p>';

}

mysql_close();

} else {

$message .= '<p>Spróbuj jeszcze raz.</p>';

}

}

if (isset($message)) {

echo '<font color="black">', $message, '</font>';

}

?>

<BODY>

<style type="text/css">

<!--

body {

background-image: url(../tlo.jpg);

}

-->

</style>

<br>

<div style="text-align: center; color: white; font-family: georgia; font-style:italic; font-size: 35;">Dodaj wyposażenie:</div>

<br>

<br>

<form action="dodajwy.php" method="post">

<div style="text-align: center;">

<center>

<table style="color: black; font-family: verdana; ">

<tr>

<td><b style="color: black;">Wstaw wyposazenie : </b></td><tr>

<td><input type="file" name="opis_wyposazenia" size="50"><?=$row[2]?></input></td>

</tr>

<input type='hidden' name='id_modelu' value='$row[id_modelu]'>// dodałem cos takiego żeby id_modelu mi pobierało z tabeli modele i dodawalo nie widocznie w tabeli wyposazenie w kolumnie id_modelu, bo dzieki temu nastapi zlaczenie tabel J.

</table>

</center>

<br>

<input style="color: blue; background-color: white;border-style: groove;font-size: 20; text-align: center; font-family: verdana;" type='submit' value='Dodaj' name="submit">

</div>

</form>

</body>
erix
Cytat
można było pobrac z tabeli modele id_modelu i dodac jakos niewidocznie w tabeli wyposazenie, tylko mam z tym problem

JOIN?

PS. Używaj bbcode.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.