Witam. Moja zabawa z bazami danych i programowaniem dopiero się zaczyna. Mam problem i bardzo bym Was prosił o pomoc :-(.
Mam dwie tabele:
modele(posiadają następujące kolumny): id_modelu, model, opis, foto, foto1, foto2, foto3, foto4, cennik, danetech, id_koloru
Druga tabela: wyposazenie: id_wyposazenia, id_modelu, opis_wyposazenia
C hciałbym żeby w pliku dodajacym do bazy opis_wyposazenia z tabeli wyposazenie, można było pobrac z tabeli modele id_modelu i dodac jakos niewidocznie w tabeli wyposazenie, tylko mam z tym problem, dlatego bardzo Was proszę o modyfikację poniższego kodu bo nie daje sobie z tym rady :-(.
Poniżej przedstawiam kod:
<?php
session_start();
if (isset($_POST['submit'])) {
require_once ('mysql_connect.php');
$message = NULL;
$queryNames = "SET NAMES 'latin2'"; // dodałem to bo pewnie żeby wyciągnąć id_modelu z tabeli modele i zapisac niewidocznie id_modelu do tabeli wyposazenie to trzeba użyc zapytania ale coś mi nie wyszlo :-(.
mysql_query($queryNames);
$queryx = "SELECT * FROM modele";
$resultx = @mysql_query ($queryx);
$row= mysql_fetch_array($resultx);
if ($id_modelu && $opis_wyposazenia) {
if (mysql_num_rows($result) == 0)
{
$queryNames = "SET NAMES 'latin2'";
mysql_query($queryNames);
$query = "INSERT INTO wyposazenie (id_modelu,opis_wyposazenia) VALUES ('$id_modelu','$opis_wyposazenia')";
$result = @mysql_query ($query);
echo "<script>window.location='pokazwy.php'</script>";
}
else
{
echo '<p>Takie wyposazenie jest już w bazie.</p>';
}
mysql_close();
} else {
$message .= '<p>Spróbuj jeszcze raz.</p>';
}
}
if (isset($message)) {
echo '<font color="black">', $message, '</font>';
}
?>
<BODY>
<style type="text/css">
<!--
body {
background-image: url(../tlo.jpg);
}
-->
</style>
<br>
<div style="text-align: center; color: white; font-family: georgia; font-style:italic; font-size: 35;">Dodaj wyposażenie:</div>
<br>
<br>
<form action="dodajwy.php" method="post">
<div style="text-align: center;">
<center>
<table style="color: black; font-family: verdana; ">
<tr>
<td><b style="color: black;">Wstaw wyposazenie : </b></td><tr>
<td><input type="file" name="opis_wyposazenia" size="50"><?=$row[2]?></input></td>
</tr>
<input type='hidden' name='id_modelu' value='$row[id_modelu]'>// dodałem cos takiego żeby id_modelu mi pobierało z tabeli modele i dodawalo nie widocznie w tabeli wyposazenie w kolumnie id_modelu, bo dzieki temu nastapi zlaczenie tabel J.
</table>
</center>
<br>
<input style="color: blue; background-color: white;border-style: groove;font-size: 20; text-align: center; font-family: verdana;" type='submit' value='Dodaj' name="submit">
</div>
</form>
</body>