Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] odczytanie rozmiariu pliku
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
siutek
witam, pracujac nad pewnym projektem natrafilem na problem w postaci koniecznosci sprawdzenia wagi pliku jeszcze PRZED wyslaniem go na serwer.

logika jest taka:
limit na plik wynosi powiedzmy 10MB, moge sprawdzic rozmiar za pomoca PHP, ale do tego celu musze wyslac na serwer owy plik. jesli wazy on wiecej niz 10MB to jestem kilka minut w plecy (czekam az plik sie zaladuje na serwer tylko po to by system powiedzial mi ze mam spadac na drzewo).

jakie sa zatem mozliwosci sprawdzenia rozmiaru pliku jeszcze przed wyslaniem FORMa?? czytalem cos o ActiveX, ale jak dla mnie to juz wyzsza szkola jazdy. da sie to zrobic przy pomocy JS?
erix
Cytat
da sie to zrobic przy pomocy JS?

Nie da się.
siutek
a moze jest jakas alternatywa?
erix
Aplet Java/ActiveX/pewnie jakiś uploader we Flashu.
bazyliszek83
Jeśli chodzi ci tylko o samo ograniczenie rozmiaru wysylanych plików to popróbuj z upload_max_filesize.
erix
Ale to wymaga przesłania pliku na serwer:
Cytat
jesli wazy on wiecej niz 10MB to jestem kilka minut w plecy (czekam az plik sie zaladuje na serwer tylko po to by system powiedzial mi ze mam spadac na drzewo).

Pozostaje jeszcze input hidden z nazwą MAX_FILE_SIZE i wartością w bajtach, ale nie wszystkie przeglądarki tego pilnują.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.