Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeróbka łączonego zapytania - proszę o pomoc
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lukaszw
Witam.
sciana.gif
Nie jestem zbyt dobry w zapytaniach łączonych, mam problem ponieważ w trakcie przerabiania zapytania tzn. przełączenia jednej z tabel na inną wyskoczył mi błąd:Column 'ID' in order clause is ambiguous.
 Nowa tabela baza_speed niczym nie różni się od poprzedniej jedynie zamiast id_costam jest poprostu id (auto increment).
Wygląda na to że silnik MySQL wysypuje się bo w obu tabelach jest id, jak przerobic zapytanie tak aby zadziałało questionmark.gif

oto kod:
  1. mysql_query ("SELECT ID, nazwisko, ip, nrumowy FROM `baza_klienci` LEFT JOIN `baza_speed` ON ID = id_klienta ");

Dzięki za pomoc.
patryczakowy
  1. mysql_query ("SELECT ID, nazwisko, ip, nrumowy FROM `baza_klienci` AS k LEFT JOIN `baza_speed` AS u ON k.ID = u.id_klienta ");

Ponadawaj aliasy jak masz dwa takie same pola no i oczywiście w tym co wyciągasz też musi mieć aliasy przykład powyżej pisany na kolanie także ręki nie dam że zadziała ale powinno cie to nakierować
lukaszw
Chyba nie o to chodziło dalej jest ten sam problem.
Wydaje mi się że zmiana nazw czyli aliasy nic tu nie da trzeba go jakoś zmusić żeby nie zwracał uwagi na kolumnę id w tabeli bvaza_speed tak przynajmniej myślę.
Tylko nie wiem jak :/
wojtekmki
Kolumna id występuje w obu łączonych tabelach i posiada różne wartości a Ty nie sprecyzowałeś o którą z nich Ci chodzi (czasem warto poczytać dokumentację).

To powinno pomóc.

1. mysql_query ("SELECT k.ID, k.nazwisko, bs.ip, bs.nrumowy FROM `baza_klienci` k LEFT JOIN `baza_speed` bs ON k.ID = bs.id_klienta ");

k - alias dla tabeli baza_klienci
bs - alias dla tabeli baza_speed

lub

1. mysql_query ("SELECT baza_klienci.ID, baza_klienci.nazwisko,baza_speed.ip, baza_speed.nrumowy FROM `baza_klienci` LEFT JOIN `baza_speed` ON baza_klienci.ID = baza_speed.id_klienta ");

aczkolwiek nie znam struktury Twoich tabel - więc podane rozwiązania zmodyfikuj do swoich potrzeb.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.