Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja mail - problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Martio
Mam problem z funkcją mail.

Codziennie rozsyłam informator w HTML do ponad 250 osób. Jednak część z prenumeratorów otrzymuje zamiast właściwego Informatora sam kod HTML. Taką błędną wiadomość łatwo rozpoznać, gdyż... nie zawiera nadawacy.

Zauważyłem, że na konta pocztowe mojego serwera przychodzą właśnie błędne maile nie zawierające Informatora, a sam kod html. Natomiast na inne moje konto e-mail, u innego providera, przychodzi poprawna
wiadomość wraz z nadawcą. Od czego jest to uzależnione?

Bardzo proszę o pomoc.

$tresc = "jakas tam tresc";
$bcc = "nettix@mojaoferta.plrn";
$temat = "Dziennik SPEEDWAY.info.pl - HTML - Nr $numer/2004 ($data)";
$naglowek = "MIME-Version: 1.0rn";
$naglowek .= "X-Priority: 1rn";
$naglowek .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2rn";
$naglowek .= "FROM: SPEEDWAY.info.pl <redakcja@speedway.info.pl>rn";
$naglowek .= "$bcc";
mail("nettix@sisco.pl",$temat, $tresc, $naglowek);
marcin96
Cytat
Mam problem z funkcją mail.

Codziennie rozsyłam informator w HTML do ponad 250 osób. Jednak część z prenumeratorów otrzymuje zamiast właściwego Informatora sam kod HTML. Taką błędną wiadomość łatwo rozpoznać, gdyż... nie zawiera nadawacy.

[..]
$bcc = "nettix@mojaoferta.plrn";
[..]

Swego czasu mialem inny problem - w mailach, które dostawałem ze swoich skryptów wszystkie nowe linie były podwójnie, tzn zamiast
Kod
pierwsza linia

druga linia

maile mialy:

Kod
pierwsza linia

druga linia

...problem rozwiazalem (oj.. zanim do tegodoszedlem, troche minelo :>) ) zamieniajac wszystkie rn na n w calym emailu (zarowno naglowki - przez to zawsze kodowanie mi sie krzaczylo, bo informacja o iso ladowala w pierwszej lini maila, jak i w samej tresci).
dob
Z tymi liniami to chyba w tresci musiało być rn, w nagłowkach jest to prawidłowe

Kawałek kodu z manuala :
[php:1:7437d4e885]<?php
$naglowki .= "Cc: archiwum_mailingu@example.comrn";
$naglowki .= "Bcc: kontrola_mailingu@example.comrn";
?>[/php:1:7437d4e885]
marcin96
Yhm.. racja :>)
Cytat
Note: You must use rn to separate headers, although some Unix mail transfer agents may work with just a single newline (n).

Natomiast w treści nie może być właśnie rn :>)

Martio - a czy wypluwa jakiś fragment nagłówków do tych zepsutych maili? Możesz podać początek treści takiego maila? no i może zerknij w nagłówki jak wyglądają?
DeyV
echh. Zamiast kombinować z poprawnym formatem wiadomości - lepiej skorzystać z http://phpmailer.sourceforge.net/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.