Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Indeks dolny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Enchox
Witam.
Czy jest możliwość stworzenia w HTML/CSS (ew. javascript) czegos takiego, aby litery były wyświetlane normalnie, a liczby w indeksie dolnym? Oczywiście nie robiąc przy każdej liczbie zbędnych tagów.

Proszę o odpowiedź smile.gif
piotrooo89
sub
Enchox
Ale.. o ile mi wiadomo - sub daje do indeksu górnego/dolnego cały tekst.. A ja muszę mieć tak zapisane tylko liczby.
(Równania reakcji chemicznych.)
piotrooo89
  1. teksteteskte <sub>1</sub> texttesc

a coś takiego? przecież to jest banalnie proste użycie.
Enchox
Teoretycznie.., no ale w praktyce jest trochę inaczej.

Powiedzmy mam wiele zapisów tego typu:

H2SO4 + 2 NaOH -> Na2SO4 + 2 H2O
No i problemem jest to, iż wszędzie musiałbym dodawać <sub></sub>.. a to jest trochę uciążliwe..
kamil4u
JS + wyrażenia regularne + tworzenie nowych elementów w DOM + sub smile.gif
piotrooo89
tylko jak masz zamiar to zautomatyzować? jak skrypt ma rozpoznać która cyfra ma być duża a która mała? chyba czeka Cię mozolne wpisywanie tych tagów.

~kamil4u
ale nie wszystkie cyfry będą w indexie.
kamil4u
Cytat
tylko jak masz zamiar to zautomatyzować?

Wszytko się da - wystarczy odpowiednie wyrażenie, coś typu
Kod
[spacja](opcjonalne: liczba[spacja])(wszystko)[spacja]

i z wszystko zamienić liczby na <sub> - to jest bardzooo uproszczone, ale IMO się da to zrobić smile.gif - przy czym każdy wzór powinien być rozdzielony spacjami smile.gif
ikssde
H2SO4 + 2 NaOH -> Na2SO4 + 2 H2O

Te które mają być w indeksie dolnym mają przed sobą jakąś literkę, natomiast te normalne mają puste pole.
megawebmaster
Można i tak zrobić. Słuszna uwaga. I teraz preg_replace i już.
http://www.programuj.com/artykuly/www/regularne.php - tutaj masz o wyrażeniach regularnych w stosunkowo łatwy sposób podane.
kamil4u
@megawebmaster: preg_replace w JS? nie wprowadzaj ludzi w błąd... i nie pisz mi że można taką funkcję napisać... smile.gif mamy samo replace w JS
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.