Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Selectbox , mysql , java script , smarty
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
miro20
Witam , mam baze w ktorej sa tabele

Client
Jobs
contacts

i teraz robie formularz do dodawania ofert pracy , tyle ze :
1.W pierwszym polu selectbox wyswietla mi sie zawartosc tabeli Clients , wyswietla sie pole companyname

Kazdy klient ma swoj referencenumber dzieki temu moge odnalezsc wszystkie kontakty do tego klienta w tabeli contacts " select * from contacts where referencenumber like $referencenumber "

i teraz sedno , chce aby po kliknieciu pierwszego pola select i wybraniu jakiegos klienta w 2 polu select pojawily sie wszystkie kontakty do tego klienta abym mogl wybrac jeden znich

jakies osylacze ?smile.gif
Everizon
Witam.
DOŁĄCZAM SIĘ DO PYTANIA. Może ktoś naprowadzi i mnie i przedmówcę.
Opiszę problem po swojemu:
mam pola:
<select name="asortyment">
<select name="symbol">
<select name="firma">

phpem wypełniam je z bazy danych z mysql'a kolejno:
listą nazw asortymentów (GL, AGD, RTV, ANT itp)
listą nazw symboli (xlr-9949s, el-1543, dvd010 itp)
listą nazw firm (manta, boschmann, pioneer itp)

problem polega na tym że po wybraniu asortymentu (np. GL) wolałbym by w <select name="symbol"> pojawiła się lista tylko symboli pasujących do asortymentu GL
(czyli zmieniła w momencie wystąpienia zdarzenia onchange zaszłego w <select name="asortyment" )
innymi słowy takie zapytanie: "select * from `przedmioty` where `asortyment`='GL';
Oczywiście wszystko na zmiennych itp. kodowanie to nie problem tylko pytanie:
Jak wysłać zapytanie do mysqla z javascript reagującego na zdarzenie, odbierać kolejno linie (php: $linia=$odpowiedz<-fetch_assoc()) by uzupełniać nimi <selecta>

Czy to się wogóle da zrobić javascriptem? rozumiem że javascript działa po stronie klienta, ale przecież jakoś można.
Proszę dać choć kierunek poszukiwań jak pokonam ten problem to szczegółowo opiszę sposób na forum dla innych.
Pozdrawiam

ok. Przepraszam ale jest tego sporo na forum.
Nie da się javascriptem bezpośrdnio ale:
Cytat
Bezpośrednio? Nie. Nie ma takiej możliwości.
Możesz natomiast komunikować się za pomocą JS z dowolną aplikacją działającą po stronie serwera. Najczęściej z aplikacją napisaną w PHP.
I dopiero ta aplikacja może zwrócić się do MySQLa po dane i Ci je dostarczyć.

Słowo kluczowe: AJAX

Tematyka poruszana setki tysięcy razy.

ale jak już to zrobię to pokażę jakiś odchudzony kod robiący taką fajną fajną rzecz jak opisałem poprzednio.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.