Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zagadka
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
m-cwirek
Mam nastepujacy kod:
  1. <?php
  2. (Select *,  $punkt1 AS punkty From `firmy` Where `slowo1`='$slowo_kluczowe')  UNION ALL (Select *, $punkt2 AS punkty From `firmy` Where `slowo2`='$slowo_kluczowe')
  3. ?>

jak zrobić aby zmienna $punkt1 mozna bylo pobierac z innej tabeli do tego zapytania? da sie cos takiego zrobic? Jakies podzapytanie i wynik tego podzapytania oznaczac jako $punkt wedlug ktorego bedzie wyswietlane wyniki. Jesli da moglby ktos dac jakis przyklad?
JoShiMa
Cytat(m-cwirek @ 7.05.2009, 08:04:36 ) *
Mam nastepujacy kod:
  1. <?php
  2. (Select *,  $punkt1 AS punkty From `firmy` Where `slowo1`='$slowo_kluczowe')  UNION ALL (Select *, $punkt2 AS punkty From `firmy` Where `slowo2`='$slowo_kluczowe')
  3. ?>

jak zrobić aby zmienna $punkt1 mozna bylo pobierac z innej tabeli do tego zapytania? da sie cos takiego zrobic? Jakies podzapytanie i wynik tego podzapytania oznaczac jako $punkt wedlug ktorego bedzie wyswietlane wyniki. Jesli da moglby ktos dac jakis przyklad?

Da się. O ile dobrze Cię zrozumiałam w miejscu $punkt1 trzeba wstawić podzapytanie do tej 'innej' tabeli.
dr_bonzo
  1. SELECT *, (SELECT jakies_punkty FROM inna_tabela LIMIT 1 ) AS punkty FROM `firmy` WHERE `slowo1`='$slowo_kluczowe' ...

podzapytanie MUSI zwracac ci 1 rekord i 1 kolumne.

Ew. mozesz uzyc JOINa (ZAMIAST podzapytania) - ale nie wiem jaki jest twoj konkretny przypadek, jakie masz tabele i co konkretnie chcesz pobrac.
JoShiMa
Cytat(dr_bonzo @ 16.05.2009, 11:35:17 ) *
  1. SELECT *, (SELECT jakies_punkty FROM inna_tabela LIMIT 1 ) AS punkty FROM `firmy` WHERE `slowo1`='$slowo_kluczowe' ...

podzapytanie MUSI zwracac ci 1 rekord i 1 kolumne.

Ew. mozesz uzyc JOINa (ZAMIAST podzapytania) - ale nie wiem jaki jest twoj konkretny przypadek, jakie masz tabele i co konkretnie chcesz pobrac.

Nie jestem pewna, czy musi być jedna kolumna jeśłi zrezygnujemy z AS.
webdice
Proszę zmienić tytuł, ma on opisywać problem. W innym wypadku wątek zamknę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.