Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Lamianie lini w pliku .txt utworzonym za pomocą PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Boost
Witam!
nie wiem jak tego zrobić
kombinowałem na różne sposoby ale nie wychodzi
chodzi mi o to że za pomocą skryptu php tworzę plik .txt w którym wypisane są odpowiednie dane
no i mam input'a o nazwie autor i inputa o nazwie tresc i wszystko wysylam metoda post
no to mam plik ktory odbiera dane od formularza

CODE

$autorr = $_POST['autor'];
$tekst = $_POST['tresc'];
$format = ".txt";
$wpis = $autor;
$utworz = touch($autorr.$format);
$plik = fopen($autorr.$format, "r+");

fwrite($plik, $autorr.$tekst);
fclose($plik);

?>

no i w formularzu w pole autor wpisze "JA" i w tresc " Taka sobie tresc " to mam efekt w pliku : JATaka sobie tresc a chce miec efekt

Ja

Taka sobie tresc
plurr
dodaj znak nowej lini "\n" do stringa
  1. <?php
  2. fwrite($plik, $autorr . "\n" . $tekst);
  3. ?>
Boost
nie dziala

efekt "temattresc"
a kod wyglada teraz tak

CODE

$autorr = $_POST['autor'];
$tekst = $_POST['tresc'];
$format = ".txt";
$wpis = $autor;
$utworz = touch($autorr.$format);
$plik = fopen($autorr.$format, "r+");

fwrite($plik, $autorr. "\n" .$tekst);
fclose($plik);

?>
plurr
na 100% dziala.
Nawet jak zawartosc pliku przekleje tutaj, to mam z enterem. Notatnik zle parsuje biale znaki, otworz plik w jakims lepszym edytorze. Mozesz zobaczyc tez z "\r".
Boost
Cytat(plurr @ 12.05.2009, 19:00:34 ) *
na 100% dziala.
Nawet jak zawartosc pliku przekleje tutaj, to mam z enterem. Notatnik zle parsuje biale znaki, otworz plik w jakims lepszym edytorze. Mozesz zobaczyc tez z "\r".

nom , dziala haha.gif
tylko w notepad ++ to musialem otworzyc
tanwel_programmer
Ja bym proponował dać znaki nowej lini i powrót karetki w formacie "C". Wygląda to mn. Tak:
Kod
fwrite($plik, $autorr. "\n\r" .$tekst);

To jest format który winda powinna obsłużyć. Jeżeli chodzi o linuxa to wystarczy samo "\n" bo powrót karetki nie jest wymagany.
marcio
Cytat(tanwel_programmer @ 13.05.2009, 00:26:21 ) *
Ja bym proponował dać znaki nowej lini i powrót karetki w formacie "C". Wygląda to mn. Tak:
Kod
fwrite($plik, $autorr. "\n\r" .$tekst);

To jest format który winda powinna obsłużyć. Jeżeli chodzi o linuxa to wystarczy samo "\n" bo powrót karetki nie jest wymagany.

Jesli chodzi ci o '\n\r' to sorki ale chyba sie pomyliles jak cos to:
Cytat
\r\n
tanwel_programmer
Cytat(marcio @ 13.05.2009, 14:22:47 ) *
Jesli chodzi ci o '\n\r' to sorki ale chyba sie pomyliles jak cos to:

Czemu najpierw chcesz wracać na początek a potem łamać wiersz ? Bardziej logicznie jest najpierw załamać wiersz a potem wrócić do początku.?
Zyx
Zapytaj Microsoftu, czemu. Jeśli już stosować dwa znaki na nową linię, poprawnym formatem jest \r\n.
tanwel_programmer
Cytat(Zyx @ 13.05.2009, 14:30:15 ) *
Zapytaj Microsoftu, czemu. Jeśli już stosować dwa znaki na nową linię, poprawnym formatem jest \r\n.

No cuż, możliwe. Nie jestem specjalistą od tego bo już dawno windy nie widziałem:) ale skoro tak jest to tylko pogratulować panom z micro...
marcio
Cytat(Zyx @ 13.05.2009, 14:30:15 ) *

Cytat(tanwel_programmer @ 13.05.2009, 14:33:54 ) *
No cuż, możliwe. Nie jestem specjalistą od tego bo już dawno windy nie widziałem:) ale skoro tak jest to tylko pogratulować panom z micro...

Niestety tak jest i tak dziala na Win32 wiec nie ma sie co czepiac M$.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.