Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL][ADODB] Parse error
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Willaim
Witam,
Wrzuciłem właśnie swoją pierwszą stronkę na serwer i oczywiście nie obyło się bez problemów..
Używam standardowego kodu PHP poprzez ADODB do podłączenia do bazy, który u mnie na domowym XAMPie działa:

1. <?php
  2. include_once ("adodb5/adodb.inc.php");
  3. $db = NewADOConnection('mysql');
  4. $db -> Connect('localhost','uzytkownik','haslo','baza');
  5. $db->Execute("SET NAMES 'utf8'");
  6. ?>

oczywiście zmieniłem dane na te z serwera.

Niestety ta podstrona się nie wyświetla, tylko pokazuje komunikat błędu dry.gif

Parse error: syntax error, unexpected T_STATIC, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in /home/xxxxx/public_html/adodb5/adodb.inc.php on line 433

Próbowałem już wszystkiego co potrafię sam wymyślić sciana.gif

Z góry dziękuję za pomoc!
ayeo
Witam!

Spróbuj:
Kod
$db->Execute("SET NAMES utf8'");

Pozdrawiam!

PS Poza tym wywal spacje prze i po "->"

edit:
@nospor, no faktycznie nie byłem w formie chyba biggrin.gif
nospor
@ayeo ile tys dzisiaj juz wypil winksmiley.jpg No ale patrze na godzine twojego postu i zostaje ci wybaczone winksmiley.jpg

Blad ewidentnie wskazuje, ze chodzi o fakt, iz kolega odpala kod napisany dla php5 pod php4. ot i caly problem smile.gif

co do poprawek ayeo to kilka slow komentarza:
Cytat
Spróbuj:
Kod
$db->Execute("SET NAMES utf8'");
Spowoduje blad zapytania, wiec nie wiem czemu poprawka miala sluzyc

Cytat
PS Poza tym wywal spacje prze i po "->"
to też tylko kosmetyczna poprawka. danie spacji przed i po w tym przypadku niczym zlym nie skutkuje
Willaim
a ostrzegano mnie żebym dokładnie wybrał serwer zanim zapłacę...

Dziękuję Wam za pomoc, ale to nie koniec sad.gif

Ściągnąłem i podpiąłem wersję adodb-4991 dla PHP4, zgodnie z dokumentacją zmieniłem "Connect" na "PConnect" i z jednego błędu zrobiły się 2 :/

Warning: mysql_pconnect() [function.mysql-pconnect]: Access denied for user '`xxx_user`'@'w09.int.webd' (using password: YES) in /home/xxx/public_html/adodb5/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 383

Fatal error: Smarty error: unable to write to $compile_dir '/home/artur66/public_html/templates/compile'. Be sure $compile_dir is writable by the web server user. in /home/xxx/public_html/Smarty-2.6.22/libs/Smarty.class.php on line 1092

Czemu się smartów czepił nie wiem kompletnie...
nospor
Cytat
Czemu się smartów czepił nie wiem kompletnie...

no ciekawe, moze dlatego:
Cytat
Be sure $compile_dir is writable by the web server user

winksmiley.jpg
Willaim
No racja, zapomniałem, że w poprzednich kombinacjach wywaliłem ten plik z compile, wrócił na miejsce i to już działa, ale połączenia z bazą dalej ni ma i na topie strony dalej:

Warning: mysql_pconnect() [function.mysql-pconnect]: Access denied for user '`xxx_user`'@'w09.int.webd' (using password: YES) in /home/xxx/public_html/adodb5/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 383

sad.gif

Czyżby odrzucał to hasło?
nospor
albo haslo, albo usera.
baze jak przenosiles to nadales takie sama prawa dla takich samych userow?
Willaim
Stworzyłem tam usera, nadałem hasło, przypisałem do bazy, nadałem prawa...
Tyle tylko że oni wyświetlają mi w panelu nazwy userów i baz w formacie loginserwisu_nazwa.
Testuję teraz wszystkie możliwości: "`loginserwisu_nazwa.`" , '`loginserwisu_nazwa`' , "nazwa" , 'nazwa'...
ale jakoś nie idzie :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.