vorren
1.06.2009, 13:18:03
select * from profile join profile_extended WHERE `has_photo`='y' and `prowadze__dla_firm_` = '8'
Celem zapytania jest porównanie tabel i wyświetlenie wyników które spełniają kryteria:
w tabeli profile_extended prowadze__dla_firm_='8'
w tabeli profile has_photo='y'
w obu tabelach jest profile_id, które sobie odpowiada
Przy czym najpierw powinien sprawdzić tabelę profile_extended.
select * from profile, profile_extended where profile_id=profile_id and `has_photo`='y' and `prowadze__dla_firm_` = '8'
daj wynik taki:
#1052 - Column 'profile_id' in where clause is ambiguous
maly_swd
1.06.2009, 15:45:05
SELECT * FROM profile p
JOIN profile_extended pe ON p.profile_id=pe.profile_id
WHERE p.has_photo='y' AND pe.prowadze__dla_firm_ = 8
vorren
2.06.2009, 08:35:51
Dziękuję, bardzo - działa.
Mam jeszcze tylko jedną prośbę, możesz wytłumaczyć jak młotkowi co zrobiłeś i dlaczego?? Nie będę więcej głowy zawracał, jeśli zrozumiem co użyłem.
Z góry dzięki.
maly_swd
2.06.2009, 09:52:16
select * from profile p - wybieramy wszystkie rekordy... tabela profile dostaje alisa P (aby pozniej przy odwolywaniu bylo wiadomo o ktora tabele Ci chodzi)
join profile_extended pe on p.profile_id=pe.profile_id - Join - dolacza tabele profile_extended i daje jej alisas PE, ON podaje zaleznosc w laczeniu jakich kolum dotyczy, Ty chciales łączyc po profile_id, aby system wiedzial o jakie kolumny z jakich tabel Ci chodzi podajesz alias.nazwa - czyli p.profile_id (profile_id z tabeli profile) oraz pe.profile_id (profile_id z tabeli extended)
WHERE p.has_photo='y' and pe.prowadze__dla_firm_ = 8 - a tu dodatkowe warunki jakie maja byc spelnione
mam nadzieje ze dobrze to opisalem
A kurs SQL przeczytany?

Bo chyba nie bardzo, nie? Po
join masz wskazanie, które kolumny zawierają wartości wzajemnie wiążące rekordy.
vorren
2.06.2009, 14:01:30
erix, nie - nie przeczytany. Chyba jestem na to za stary. Nie umiem czytać tych książek. Chyba po prostu brakuje mi wśród znajomych osób, z którymi mógłbym o tym porozmawiać. Jakoś w praktyce, pytając żywego człowieka (choćby przez forum) szybciej się uczę i czasem nawet zrozumiem. Wybacz
maly_swd - dziękuję pięknie - działa...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.