gladiror
7.06.2009, 22:04:21
Witam!
Mam pewien problem odnośnie wyboru odpowiedniego rozwiązania. Chodzi o coś takiego, że chciałem zapisywać wzory matematyczne w jakiś najbardziej uniwersalny sposób. Jednocześnie przydałby się do tego jakiś dobry edytor, który ułatwi zabawę z tym.
Chciałbym, żeby wyniki działania pozwlały na umieszczenie wzorów na stronie, jak i w dokumentach pdf.
Które rozwiązanie proponujecie jako najbardziej uniwersalne - LaTeX czy MathML??
LaTeX. IE nie łyka MathML. Ale MathML za to ładniej wygląda (antyaliasing systemowy). ;]
gladiror
7.06.2009, 23:48:56
Bawiłem się troche w OpenOffice, ale niestety nie ma tego co ja potrzebuje -> konwersji całego dokumentu na LaTeX'a lub MathML+HTML... Chodzi o to, żeby cała strona została automatycznie przerobiona.
Bo z tego co wyczytałem LaTeX'a da rade przerobić na MathML. W momencie jak stanie się to bardzo popularne we wszystkich przeglądarkach to może wtedy bym to zastosował.
A możesz zaproponować jaki dobry edytor do LaTeX'a?
Tak zastanawiam się jeszcze nad przechowywaniem tego wszystkiego w bazie danych - chodzi mi o kod źródłowy LaTeX'a. Następnie gdy człowiek zechce obejrzeć dany wzór klika i z bazy danych pobierany jest kod i konwertowany na MathML lub na pdf.
Co sądzisz o takim rozwiązaniu? A może lepiej utworzyć jeden raz ten plik (gdy użytkownik wejdzie 1 raz zostanie utworzony plik pdf) i póxniej już odwoływac się do samego pliku zamiast do bazy??
Cytat
W momencie jak stanie się to bardzo popularne we wszystkich przeglądarkach to może wtedy bym to zastosował.
Jeszcze bardzo dużo wody upłynie w Wiśle... [;
Cytat
A możesz zaproponować jaki dobry edytor do LaTeX'a?
VI?

Są gotowe skrypty; dużo polskich stron/forów matematycznych korzysta z
http://www.forkosh.com/mimetex.htmlCytat
Co sądzisz o takim rozwiązaniu? A może lepiej utworzyć jeden raz ten plik (gdy użytkownik wejdzie 1 raz zostanie utworzony plik pdf) i póxniej już odwoływac się do samego pliku zamiast do bazy??
No pewnie, że lepiej. Zawsze jest pole do cache'owania (czy to nagłówkami, czy to przez wewnętrzne mechanizmy demona http).
gladiror
8.06.2009, 21:25:13
Chodzi mi o edytor graficzny, ale nie do samych wzorów tylko do całej zawartości kartki. Przykładowo robie dokument w jakimś edytorze tekstu, który obsługuje takie coś i następnie konwertuje całość do LaTeX'a.
Znacie może jakieś takie rozwiązanie?? Chodzi mi o darmowe. Niestety OO nie nadaje się do tego bo konwertuje tylko same wzory, a nie całość...
TeX i WYSIWYG...? Raczej takiego nie znajdziesz...
Poza tym, w jakim celu?
gladiror
8.06.2009, 22:16:34
Chodzi mi o coś takiego, że masz np. zwykły dokument w docu i żeby on został przekonwertowany na TeX'a (ze wzorami itp.).
Znasz może jakiś program, który potrafi takie coś?
Cel - ułatwienie pisania wzorów oraz całego dokumentu.
Ja znam LaTeX'a bo pisałem już niejedną pracę na nim, ale ten program ma być nie dla mnie...
Aż tak dobrze, to chyba nie ma...
Prędzej przekonwertowałby HTML na MathML/TeX. A już na pewno nie da rady wzorów z edytora równań na MathML/TeX przekonwertować (jeśli się da, to chyba byłby ósmy cud Świata).
Może z .odt dałoby radę; to przecież XML, ale na 99.999999% nie z .doc.
gladiror
8.06.2009, 23:08:46
.odt czy .doc to w sumie bez różnicy od strony używania (poza rozmiarami). W znasz jakiś sposób na przekonwertowanie .odt na latex'a?
Używając OpenOffice nie zauważyłem tam opcji konwersji całego dokumentu na np. html czy latexa. Można to zrobić, ale tylko w samym Math...
Cytat
.odt czy .doc to w sumie bez różnicy od strony używania (poza rozmiarami).
Nie tak do końca. ;]
A
http://writer2latex.sourceforge.net/ ?
gladiror
9.06.2009, 09:42:04
Wielkie dzięki - czegoś takiego potrzebowałem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.