Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] include czy require?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lnn
mam pytanie, ktora funkcja jest lepsza include() czy require() questionmark.gif otoz chce wczytywac pewna czesc strony na kazdej to samo wiec nie ma sensu oddzielnie, ktora jest gorsza, raczej nie polecana? ;P
sowiq
http://us.php.net/manual/en/function.require.php
Cytat
require() is identical to include() except upon failure it will produce a fatal E_ERROR level error. In other words, it will halt the script whereas include() only emits a warning (E_WARNING) which allows the script to continue.

Na nasze: include i require działają identycznie. Różnią się tylko tym, że include wywala E_WARNING jeśli plik nie istnieje, a require E_ERROR.
greg.paw.90
Witaj,
ja osobiście używam include().
Cytat
Instrukcja require() działa identycznie. W przypadku gdy wczytanie danego pliku się nie powiodło (np. plik nie istnieje) include() wygeneruje błąd typu Warning zaś require() Fatal Error.
lnn
hmm czyli ze przy fatal error nie wczyta mi sie dalsza czesc strony? a przy warning tylko ostrzezenie wyskoczy?? dobrze ja rozumiem roznice pomiedzy?
sowiq
Tak trudno to sprawdzić? blinksmiley.gif

test1.php:
  1. <?php
  2. include 'nieistniejacy_plik.php';
  3. echo 'dalsza czesc strony';
  4. ?>

test2.php:
  1. <?php
  2. require 'nieistniejacy_plik.php';
  3. echo 'dalsza czesc strony';
  4. ?>
lnn
ok, dzieki czyli tak jak myslalem tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.