Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie o dane
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Plebanov
Witam!

Mam serwis z filmami i chciałem, aby przy każdym filmie pokazywane były filmy powiązane (podobne). I tutaj moje zapytanie:

jak najlepiej rozwiązać to zagadnienie (utworzyć oddzielną tabelę itp.), aby było to najbardziej optymalne??
patryczakowy
zakładam że filmy masz podzielone w kategorię w najprostszy sposób możesz wyświetlać na przykład 5 losowych z tej samej kategorii
Plebanov
Mam takie coś jak gatunek, ale nie o to mi dokładnie chodzi.

Np. mam film Piła i chcę, by przy wyświetlaniu tego filmu obok pojawiły mi się linki do innych podobnych (Piła II, Piła III)
patryczakowy
można by też pomyśleć nad zastosowaniem jakiś słów kluczowych dla każdego filmu a przy wyświetlaniu sprawdzał byś czy istnieją jakieś filmy z podobnymi słowami kluczowymi
maly_swd
Chyba najtrafniej bedzie jak zrobisz dodatkowa tabele z ID_film, ID_film_podobny. I bedzie wszystko ladnie smigalo
Spawnm
Wtedy trzeba by było edytować wcześniejsze filmy przy każdym dodaniu nowego ...
Daj dodatkowe pole i w nim zapisuj słowo kluczowe dla filmu np dla pił będzie to piła itp, potem where pole='piła'
sowiq
Cytat(Spawnm @ 1.07.2009, 13:27:48 ) *
Wtedy trzeba by było edytować wcześniejsze filmy przy każdym dodaniu nowego ...
Hehe, a nie jest tak, że jeśli film A jest powiązany z B, to B jest powiązany z A? smile.gif Takie relacje działają w obie strony smile.gif

Ale i tak tagowanie jest najlepszym sposobem na Twój problem. Nie musisz ograniczać się oczywiście tylko do jednego tagu na film.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.