Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić szybkość łącza
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
230005
Chciałbym na swojej stronie sprawdzić jaką prędkością łącza dysponują użytkownicy. Czy jest możliwość zrobienia tego za pomocą php - chodzi mi o jakąś magiczną zmienną w stylu $_SERVER['cośtam'] - istnieje taka snitch.gif? Myślałem też o tym, żeby za pomocą ajaxa wysyłać jakąś paczkę wraz z unixowym timestampem kiedy ją wysłano i wtedy po stronie klienta js by sprawdzał ile szła, ale w takim wypadku dochodzą problemy w postaci - użytkownik ma ustawioną inną datę, albo opóźnienia jakoweś na łączu.
sowiq
Cytat(230005 @ 14.07.2009, 09:56:37 ) *
$_SERVER['cośtam'] - istnieje taka snitch.gif?
Zrób sobie print_r" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual z tej stałej i sprawdź smile.gif

IMO najlepszym sposobem będzie użycie AJAX'a, ale w trochę inny sposób niż napisałeś. Czas ściągania pliku mierzyłbym na maszynie usera i wysyłał go drugim zapytaniem za pomocą AJAX'a. Oczywiście ten ściągany plik nie może być za duży, bo przecież nie będziesz kazał ściągać 1 MB komuś, kto siedzi na GPRS smile.gif
Zapewne możesz użyć też flash'a, ale oba rozwiązania sprowadzają się do tego samego - ściągasz, mierzysz czas i odsyłasz na serwer wynik.

Cytat(230005 @ 14.07.2009, 09:56:37 ) *
ale w takim wypadku dochodzą problemy w postaci [...] opóźnienia jakoweś na łączu.
Opóźnienia są składnikiem jakości łącza smile.gif

Napisz do czego dokładnie potrzebujesz tego, to może łatwiej będzie znaleźć rozwiązanie.
230005
W zależności od prędkości łącza chciałem wysyłać odpowiednią wersję strony (bo przyciężkawa będzie), ale w sumie teraz stwierdzam, że wybór chyba pozostawię użytkownikom. Ale i tak dziękuję za pomoc, twój pomysł pewnie i tak kiedyś mi się przyda.
kwiateusz
zazwyczaj po wersji przegladarki dobiera sie wage strony tzn. jak ktos wchodzi pelnoprawna przegladarka np firefox, ie, pelna opera to dostaje normalna. Jak ktos wchodzi via opera mini/mobile, to dostaje wersje lite bo zapewne wchodzi przez urzadzenie mobilne itp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.