Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Balans własnej gry/postaci
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
grzegosh
Witam smile.gif Tworzę swoją grę via browser, taką o rycerzach, jakich w necie wiele, ale dużo się dzięki temu uczę smile.gif
Mam już sporo, zarządzanie statystykami, ekwipunek, sklep, pracę/misje, silnik walki, ranking a także raporty z walk.
W planach są skille, questy itp.
Skoro już tę grę piszę, to chciałbym by była w miarę dopracowana, na tyle na ile pozwolą moje umiejętności smile.gif
Chciałbym, aby wywiązała się tu dyskusja na temat głównego silnika, czyli silnika walki. Może po kolei:
Postać posiada:
Siła - odpowiedzialna za obrażenia, przedmioty wymagają odpowiednią siłę.
Zręczność - kto pierwszy atakuje, szansa na krytyk czyli 50% obrażeń wiecej, obrona
Żywotność - zwieksza hp o ileśtam
W planach mam wprowadzenie Wytrzymałości co będzie przekładało się na ilość rund w walce jaką może walczyć postać.
Na razie jest tak, że walczy się aż do hp <= 0, ale jak wprowadzę wytrzymałość to będzie się liczyło kto zadał więcej obrażeń lub hp <= 0.
Teraz mam pytanie, jak te statystyki, jak siła itp mają przekładać się na obrażenia, obrony itp? Na razie 1 do siły to 1 do obrażeń minimalnych i maksymalnych, 1 zręczności to 1 do krytyka, 1 do obrony.
Troche to głupie smile.gif Myślałem o czymś bardziej skompikowanym, jak np że 1 punkt siły to 0.10 dmg itp, chodzi mi ogólnie o balans postaci, walki. Może ktoś ma jakieś ciekawsze pomysły smile.gif
Pozdrawiam.
Puciek
Tyle kodu juz masz a nawet nie opracowales podstawowych konceptow, pogratulowac.
grzegosh
Opracowałem, na papierze na samym początku, aczkolwiek nie jest to do końca zadowalające smile.gif
Gra chodzi, przecież pisałem, całkiem nieźle, tylko myślę czy nie przebudować jej, szukam pomysłów. Zmienienie paru rzeczy tu czy tam nie będzie raczej problemem, a może gra stanie się dzięki temu ciekawsza.
erix
To my czekamy na pomysły, a nie Ty sobie gotowe zbierzesz do kupy, zakodzisz, wstawisz reklamy, a my paszli won. tongue.gif
grzegosh
No erix... daj spokój smile.gif I tak nikt w to grać prócz znajomych nie będzie smile.gif
A i moje umiejętności nie pozwolą by była to jakaś fajna gra smile.gif
No więc na razie jest mniej więcej tak jak pisałem wyżej.
Ogólnie to planuję wprowadzic 2 typy broni, miecze oraz sztylety. Miecze będą wymagać siły, będą mieć duże obrażenia. Sztylety wymagać zręczności, mniejsze obrażenia, ale za to + do krytyka.
Jednakże, muszę jakoś to zbalansować wszystko.
Myślałem o tym, że jak dam 1 do siły, to dochodzi 0.5 do dmg, albo inaczej za 2 punkty 1 do dmg.
Zręczność to szansa na krytyka, za 2 punkty statystyk 1 do krytyka. Do tego zręczność byłaby obroną dodatkową (plus obrona z przedmiotów). Za powiedzmy 4 punkty 1 do obrony. Zręczność zaważa również na tym, kto atakuje pierwszy.
Żywotność zwiększałaby bazowe punkty życia, na razie nie wiem w ogóle o ile.
Wytrzymałość pozwalałaby walczyć dłużej, coś na wzór knightfight, są rundy, za 3 punkty w wytrzymałość można walczyć dodatkową rundę. Wygrywa ten kto zada więcej obrażeń lub całkowicie pozbawi przeciwnika życia.
To co tu napisałem już praktycznie mam wdrożone, znaczy na razie 1 statystyk to 1 siły, 1 zr to 1 krytyk, nie ma żywotności i wytrzymałości, ale to nie problem, tylko właśnie się zastanawiam czy przerabiać to w taki sposób, czy jest sens. Może ktoś ma jakiś inny pomysł, albo inaczej rozdysponuje statystykami itp.
Dodam jeszcze, że zrobiłem bronie, które posiadają dmg np 10-15 i podczas walki dmg jest obliczane i losowane rand(min,max). Krytyk obliczany jest zmienna = rand(0,100) i if($zmienna <= $szansa_na_krytyk) to dmg = 1,4 dmg
Shadowsword
Jeśli będą grali znajomi to ich poproś o pomysły. W tedy na pewno im ta gra się będzie podobać smile.gif

Albo zaczerpnij pomysły z Dungeon and Dragons. Całkiem ciekawy i rozbudowany "silnik" gry smile.gif
Riklaunim
System musi być tak skonstruowany żeby nie można było opracować super-zestawu lub super-strategi dającej znaczącą przewagę nad resztą. A gdy już ma się jakiś algorytm to trzeba go po prostu testować. Napisać skrypt testowy co przeprowadzi np. 100 walk i będziesz widział jakie są rozkłady wygranych/przegranych dla różnych układów.
Dla przykładu możesz popatrzeć na moje wypociny pre-pre-alfa - wyspa mrozu i krótki opis zasad smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.