zwierzołak
25.07.2009, 01:11:43
czy używacie np WYSIWG w dreamweaverze, czy raczej składacie wszystko kodując bezpośrednio - np kopiując różne elementy wcześniej wykonane w innych projektach itd
a może w photoshopie albo innych narzędziach generujecie layout z projektu graficznego?
ja robię tak jak w drugim przypadku, czyli koduję i kopiuję(w dreamweaverze), ale mam niewiele doświadczenia jeszcze i ciekawy jestem jak to robią wyjadacze
AxZx
25.07.2009, 06:40:21
kiedyś używałem dreamweaer przez okres testowy i z tego co pamiętam generował on tabelę z komórkami do której wstawiał pocięte obrazki. jeżeli nic się nie zmieniło to odpuść. generatory nie zrobią tego tak dobrze jak człowiek, więc 'wyjadacze' na pewno z nich nie korzystają.
wookieb
25.07.2009, 07:15:32
"wyjadaczom" wystarczy korzystać z edytorów kolorujących składnię a i bez tego dadzą radę.
Asmox
25.07.2009, 07:51:31
Generatory HTML WYSIWYG są ogólnie niesympatyczne i nie dają ci takiej swobody jak przy wpisywaniu znaczników normalnie. A poza tym zapychają ci kod znacznikami i komentarzami o generatorze (nie wiem jak w innych, ale MS Office FrontPage zapychał strasznie). Mi tam za dobrze grafika nie wychodzi, chociaż się staram, ale layout w Photoshopie jest dobrym pomysłem.
Gutaj
25.07.2009, 09:07:11
Ja na początku byłem na pajączku bo szczerze to on tworzy już gotowe kody

ty tylko je troche modyfikujesz, a teraz przeniosłem się na notepad ++
erix
25.07.2009, 09:59:57
Żadnych generatorów, wszystko klepane od zera. Osobiście używam Komodo Edit, bo przynajmniej podpowiada składnię CSS. [;
A jeśli chodzi o pewnego rodzaju ułatwienia - są tzw. frameworki CSS (sic!), np. YAML.
blooregard
25.07.2009, 10:56:32
Cytat
Osobiście używam Komodo Edit, bo przynajmniej podpowiada składnię CSS
Spróbuj NetBeans - nie dość, że podpowiada składnię, parametry i ich wartości, to ma też wbudowany podgląd stworzonych styli CSS i generalnie jest "wypasiony"
erix
25.07.2009, 11:14:24
A wiesz, że mam awersję do aplikacji w Javie?

W Komodo mam to samo, co Ty w NetBeans, a nie zajeżdża mi tak kompa.

(Komodo jest na XUL, a nie w Javie)
ayeo
25.07.2009, 11:53:23
Witam!
Do CSS tylko CSSEdit

Mega moc! Uzależnia po pierwszym użyciu.
Pozdrawiam!
erix
25.07.2009, 12:06:27
Był jeszcze kiedyś TopStyle, o ile pamiętam.
r4ven
25.07.2009, 15:24:02
vim + kilka pluginów ;]
viking
25.07.2009, 16:05:11
Zaawansowany programista edytor pisze sobie sam

Zdaje się foxedit tak powstał.
zwierzołak
25.07.2009, 17:55:45
ok, pytam bo przeważnie skuteczne programowanie (z tego co wiem) polega na używaniu odpowiednich narzędzi, generatorów, bibliotek, frameworków, a dopiero potem klepaniu tego co się nie da wygenerować
No i pomyślałem sobie, że być może podobnie jest z html/css. Pamiętam czasy FrontPage'a i jak wszyscy szanujący się webmasterzy odradzali używanie tego badziewia proponując w zamian notatnik, ale myślałem, że może coś się pozmieniało w tej materii i istnieją już dobre narzędzia WYSIWG.
To wychodzi na to, że trzeba korzystać z porządnego edytora podpowiadającego kod i kolorującego składnię. Chyba z ciekawości i tak po testuję WYSIWG Dreamweavera i zobaczę jakiej jakości kod generuje..
Crozin
25.07.2009, 18:26:50
No widzisz, o ile w przypadku programowania to może i jest w tym co napisałeś nieco prawdy tak w przypadku... no właśnie... HTML/CSS to nie programowanie
Edytor numerujący linie, kolorujący składnie - naprawdę więcej nie potrzeba.
ayeo
25.07.2009, 18:31:32
@Crozin, pierwszy raz muszę się z Tobą nie zgodzić. W CSSEdit mam dwa okna. W jednym kod, w drugim podgląd strony. Widzę zmiany na bieżąco. Klikając w element widzę jego kod, który mogę od razu edytować. Dodawanie nowych stylów też jest znacznie uproszczone. Nie trzeba pisać "#main .wrapper ol li label span.price"
Pozdrawiam!
Crozin
25.07.2009, 18:34:31
@ayeo: może to dlatego, że przyzwyczaiłem się do tego, że na jednym ekranie mam edytor, na drugim automatycznie odświeżające się okno przeglądarki
ayeo
25.07.2009, 18:36:41
Jak to automatycznie odświeżające się okno przeglądarki!? Możesz rozwinąć?
Crozin
25.07.2009, 18:54:20
Ot chociażby pod Operą można: RMB -> Reload Every -> 5 Seconds
ayeo
25.07.2009, 18:59:17
Myślałem, że masz jakiś trigger na plik (onchange) + Browser->refresh()
zwierzołak
26.07.2009, 01:04:52
to jeszcze pozostaje jedna przewaga cssEdit:
Cytat
Klikając w element widzę jego kod, który mogę od razu edytować.
szkoda, że jest tylko na maca
ayeo
26.07.2009, 09:49:27
~zwierzołak, jestem pewien na 100%, że na windowsa jest podobna aplikacja. Ktoś wyżej nawet wymienił chyba z nazwy.
vokiel
26.07.2009, 10:28:15
Podepnę się z pytaniem odnośnie CSSEdit i innych, które dają bezpośrednio podląd. Tak sobie myślę, że ten podgląd musi być oparty o silnik którejś przeglądarki, i tak np CSSEdit o Safari, TopStyle na IE. Zatem generowany podgląd jest tylko "poglądowy", bo i tak trzeba sprawdzić w innych przeglądarkach...
Osobiście tylko z palca. Większe zmiany w FireFoxie z bezpośrenidm podlądem. A reszta w samym css - eclipse, a do mniejszych, szybkich zmian notepad++
Pozdrawiam
ayeo
26.07.2009, 10:33:35
Sam wybierasz jaka przeglądarka generuje podgląd. Możesz generować (teoretycznie) w kilku równocześnie.
MitS
26.07.2009, 20:27:02
Najlepszym edytorem do CSS i xHTML jest Notepad++ - przede wszystkim ma odpowiednie kolorowanie składni i kodowanie.
Crozin
26.07.2009, 22:58:43
Tak offtopicując: MitS wg Ciebie kryterium na najlepszy edytor spełnia program z możliwością kolorowania składni i możliwością wyboru pomiędzy kilkoma formatami zapisu?
MitS
27.07.2009, 10:15:59
Jeżeli chodzi o samo xHTML i CSS to tak plus/minus bo tak naprawde co więcej trzeba?
Jeśli ma dobre kolorowanie szybciej koderowi się koduje (heh) - mniej czasu traci na odnajdywanie danego kodu,
oczywiście jak ma dodatkowe bonusy typu numerowanie linii, podświetlenie aktualnego wiersza czy też możliwość ustawiania wielkości tabulatora to jak najbardziej jest to pomocne.
Co do kodowania to oczywiście są setki różnych programów (nawet online) pozwalających na jego zmianę lecz fajnie jak można od początku tworzenia kodu ustawić odpowiednie kodowanie - uniknie to póżniejszych problemów.
Ogólnie im program ma mniej gadżetów tym szybciej działa a w przypadku pisania html'a to podstawa (bo pociąć stronę można w kilka godzin a jak program zamula tym gorzej to wychodzi).
PS. notepad++ ma jeszcze jeden fajny patent a mianowicie ma możliwość zapisywania plików od razu na serwer po przez ftp, sftp - to też jest pomocne, gdyż przyśpiesza pracę, nie mniej jednak zazwyczaj kodowanie html'a odbywa się na dysku twardym.
erix
27.07.2009, 11:03:22
Ekhm, trochę się zapętlamy...

Jest już temat o najlepszym edytorze, głównie o HTML/CSS teraz mówimy...
Crozin
27.07.2009, 11:13:52
Napisałem to by zwrócić uwagę, na to, że wg tego co napisałeś dostępnych jest wg Ciebie kilkanaście (ba! kilkadziesiąt) edytorów i każdy z nich jest "najlepszy".
To co napisałeś to nawet nie podstawa podstaw...
Koniec OTu.
MitS
27.07.2009, 16:24:10
Żeby nie było ja napisałem tylko moją opinię na którym edytorze najlepiej się dla mnie pracuje (korzystałem z wielu).
janusz85
31.07.2009, 10:37:16
Najlepszy jest Twój ulubiony. Po prostu. Jak umiesz w nim szybko się poruszać i masz w pamięci komplet skrótów klawiaturowych, to będziesz kodził z szybkością rakiety, zakładając tylko, że umiesz. :-)
Pilsener
3.08.2009, 07:45:52
Ja lubię Aptanę, to prawdziwy kombajn, ale ma też wady: w javie no i spowalnia, jak ktoś nie potrzebuje podglądów, podpowiedzi, walidacji w czasie rzeczywistym to zwykła kolorowarka kodu wystarczy.
hmm, ja może nie jestem gigantem jeśli chodzi o tworzenie stron www ale na FrontPage'a nie narzekałem.. Fakt, że starzy wyjadacze szydzili z niego totalnie i mówili że notatnik jest lepszy mnie troche dziwił... bo kto powiedział że używając front page'a musi się koszystac z zakładki "design" gdzie stronę sie projektuje a nie pisze? ja np. pracowałem zawszze wyłącznie na zakładce "code", przez co program nigdy nie dorzucał mi masy dodatkowego niepotrzebnego kodu (a dzieje sie tak gdy sie projektuje w nim a nie pisze), froncik koloryzuje składnię, podpowiada przy pisaniu kodu i w jednej chwili mogłem też podglądnąć to co zrobiłem.. tego notatnik nie dawał chyba że ja miałem w systemie jakiś okrojony ;D poza tym front page był programem b. szybkim, co bardzo umilało pracę np. w porównaniu do dreamwaver'a.
to taki mały dygresik odnośnie wcześniejszych postów nawiązujących do tego programu ;]
dr_bonzo
5.08.2009, 21:35:17
Z alt+tab, f5 chyba malo co jest w stanie wygrac do odwiezania wygladu strony.
JoShiMa
5.08.2009, 22:30:02
Cytat(zwierzołak @ 25.07.2009, 18:55:45 )

ok, pytam bo przeważnie skuteczne programowanie (z tego co wiem) polega na używaniu odpowiednich narzędzi, generatorów, bibliotek, frameworków, a dopiero potem klepaniu tego co się nie da wygenerować
Bibliotek i frameworków tak. Generatory są dla lamerów
Ja do programowania uzywam eclipse i mam wtyczkę do HTMLa i CSS. Wygodnie się w tym robi template. Dawno dawno temu uzywałam HomePage, też był fajny, ale nie wiem, czy jeszcze jest rozwijany.
Witam!
Cytat
Bibliotek i frameworków tak. Generatory są dla lamerów
Nie wydaje mnie się. Tzn nie chcę wyrywać z kontekstu Twojej wypowiedzi bo jeżeli chodzi o CSS/HTML to masz (moim zdaniem) całkowitą rację. Natomiast generatory same w sobie to potężne narzędzia. Na przykład generatory gotowych klas w ORM na podstawie struktury i relacji bazy danych, generowanie automatycznie modułów CRUD, generowanie formularzy....
Podkreślam, rozumiem, że Twoja wypowiedź padła w kontekście CSS/HTML

Pozdrawiam!
JoShiMa
6.08.2009, 20:10:59
Wydawało mi się, że o CMS/HTML rozmawiamy. No ale skoro sam zboczyłeś z tematu, to przedstawione przez Ciebie przykłady nie do końca mnie przekonują. Moim zdaniem są przereklamowane. A i nie mam pewności, czy można je nazwać generatorami. W kazdym razie chyba nie w takim sensie o jaki chodzi w tym wątku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.