Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Kodowanie polskich znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamillo121
Jak w opisie, za nim napiszecie, że to było milion razy przeczytajcie proszę najpierw sadsmiley02.gif

Otóż mam problem z polskimi znakami zarówno przy mysql jak i przy php(doctype meta itd ).
W bazie mam wszędzie ustawione utf8 general_ci .
I przy wyświetlaniu wyników z tabeli np forum_tematy czy forum_odpowiedzi to są polskie znaki, lecz przy wyświetlaniu wyników z tabeli `ranga` już nie ma . Tabela ranga jest w zapytaniu SQL połączona z tabelą `user `.......
A więc pytanie do Was pierwsze . Jak to ustawić, żeby były wszędzie polskie znaki ?
Pytanie drugie do Was , jak na stronie php ustawić w doctype itd, żeby były polskie znaki bezpośrednio z php ... bo jak napiszę np. echo "Ż Ć Ź Ń Ó Ł " to są prostokąciki ...
Próbowałem naprawdę rozmaitych "mieszanek " .. I ze stron ze źródeł , stąd (http://www.uninetnews.com/xhtml/doctype.php) i z wielu innych napotkanych tematów z innych for... nic nie pomogło....
Proszę o pomoc bo siedzę nad tym już naprawdę bardzo długo sciana.gif sadsmiley02.gif
r4xz
u mnie żadnych problemów ze znakami niebyło. niby pisze zawsze te formułki w head, ale wystarczy mieć dobry program i w nim ustawić kodowanie znaków i problemów żadnych niema smile.gif

PS polecam http://www.google.com/search?hl=pl&cli...=Szukaj&lr= (mam nadzieje, że niełapie się to poza regulamin winksmiley.jpg
kamillo121
A mógłbyś trochę bardziej nakreślić ?
Jak szybko i bardzo dobrze ustawić kodowanie ?
najwyżej z tą tabelą sobie już na samym końcu zrobię .. narazie te doctype i head ...
Bo ja piszę w crimsonie to wszystko i tam nie ma takich opcji jak ustawianie tych nagłówków ... to chyba nawet nie jest do html haha.gif

Oki dzięki smile.gif
r4xz
w head daj

Kod
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />

pobierz ten program co dałem powyżej, potem daj:

"narzędzia -> zmień kodowanie plików -> ISO-8859-2" i wszystko śmiga!
kamillo121
Nic z tego . dla wyników z zapytań sql praktycznie wszystkie są polskie znaki (prócz tabeli ranga) ale tak normalnie jak coś psizę to nie ma sciana.gif sciana.gif sciana.gif
potreb
Znasz taki tekst piosenki "ale to już było"? Byleby nie wróciło.
Skoro nie masz polskich znaków z tabeli ranga, to pokaż nam strukturę tabeli ranga, zrób to poprzez phpmyadmin.
Druga sprawa sprawdź pliki. Czy plik, który odwołuje się do tabeli ranga jest w poprawnym kodowaniu?? Jak masz dobry edytor powinien ci pokazać takie info.
kamillo121
Koniec dnia i ? uporałem się z problemem ... srry za problem ..
Zmieniłem kodowanie wszystkich plików potem po każdy połączeniu z bazą dałem
mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
mysql_query("SET collation_connection = utf8_polish_ci;");

i śmiga smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.