Projektuje wlasnego klienta poczty w filtrem antyspamowym opartym o twierdzenie Bayesa no i zastanawia mnie jak najlepiej pobierac slowa z maila i wrzucac je do bazy danych.
Dla tych ktorzy nie wiedza jak dziala filtr Bayesa zadam pytanie inaczej

Chodzi o to ze musze pobrac wszystkie slowa z przychodzacego maila i wrzucic je do bazy danych abym mogl je pozniej wykorzystac do obliczania prawdopodobienstwa ze dane slowo jest spamem - obliczenia prawdopodobiensta na tym etapie nie sa wazne......
No wiec pomysl mam taki zeby poprostu wszystkie slowa z maila wrzucic do tablicy, kazde slowo bedzie kolejnym elementem tablicy a nastepnie te tablice wrzucic do bazy danych.
Tylko teraz pytanie, w jaki sposob przechowywac slowa w bazie danych ?
Wazna bedzie tez ilosc wystapien danego slowa w mailu i takze zbiorcza ilosc wystapien tego slowa we wszystkich mailach.
Takze pomysl mam taki zeby utworzyc tabele w bazie danych ktora bedzie skladala sie z dwoch kolumn. W jednek kolumnie beda przechowywane slowa zas w drugiej ilosc wystapien danego slowa.
Tylko czy takie rozwiazanie bedzie efektywne ? bo za kazdym razem gdy przyjdzie nowy mail system bedzie musial przeczesywac tabele w poszukiwaniu slowa i ilosci jego wystapien tak zeby mogl obliczyc prawdopodobienstwo ze dane slowo nalezy do listu spamowego.
Co o tym sadzicie ?