Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: widget + logowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maciu
Czy w widgecie, który można by umieszczać na swoich stronach/blogach, można by zaimplementować mechanizm logowania? Przypuszczam, że nie da się ze względów bezpieczeństwa, poza tym musiałaby być możliwość trzymania sesji na obcym serwerze, a chyba jest to niemożliwe. Utwierdźcie mnie proszę w tym przekonaniu, albo wyprowadźcie z błędu.
carbolymer
1. Jaki widżet wstawiasz?
2. Nie ma rzeczy niemożliwych.
jarrod
generalnie jest to możliwe.
Kiedyś robiliśmy projekt gdzie na stronie która jest statycznym html bez dynamicznych języków mieliśmy zaimplementować nasz system ograniczenia dostępu do niektórych działów. Udało się (korzystając tylko i wyłącznie z javascript) . Baza użytkowników była tylko jedna - na naszym serwerze.
Działało to na podobnej zasadzie jak openid: wyślij żądanie do innego serwera z prośbą o zalogowanie, odbierz i odkoduj dane, zaloguj (ustal sesję) albo odrzuć.
i tyle.
aso824
A na blogu (bo zakładam że chodzi ci przykładowo o blog, to samo miałem z blog4u) to nie możesz np. wstawić:
Kod
<script language="javascript" src="http://innyserwer.pl/logowanie.php?ref=twojblog.blog4u.pl"></script>

Mi się takie coś udało zaimplementować na jednym blogu, identyfikacja co prawda była po IP i ciastkach, ale działało (tzw. żadania szły przez mój serwer, a wynik był wyświetlany przez blog - w powyższym fragmencie podaje się w GET["ref"] miejsce gdzie skrypt ma wrócić).
Oczywiście mój skrypt był bardziej rozbudowany, ale do prostych rzeczy taki system jest dobry. Wymaga dużo pracy, ale działa smile.gif
Gdybyś potrzebował całego kodu logowania itp. to napisz na PW.
@Fakt, nie ma rzeczy niemożliwych. Są jedynie rzeczy wymagające większego zaangażowania smile.gif
maciu
chodzi mi głównie o widget, który można wstawić na blogi. Dziękuje za Wasze podpowiedzi, ale nadal mam wątpliwości. Samo zalogowanie zgodze się, że jest możliwe. Ale gdy to logowanie ma być poprzez podanie loginu i hasła, to potrzebna jest sesja do trzymania tego. A sesja może działać jednocześnie tylko an jednym hoście, więc jak robimy logowanie gdzieś na zewnętrznym serwerze gdzie jest kod widzeta i baza userow to chyba nie ma możliwości aby tak utworzona sesja funkcjonowała na stronie bloga.

A może znacie jakieś widgety, które moją w sobie jakiś mechanizm logowania i które można wykorzystywać na swoich stronach.
jarrod
Tak jak napisałem: to serwer logowania wysyła do ciebie w odpowiedzi informację o tym czy użytkownik jest zalogowany czy nie. Jeśli tak to ty tworzysz sesję u siebie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.