Spędziłem już wiele godzin szukając jakiś dobrych opracowań na temat wydajności PHP vs XYZ, jednak wszystkie opierały się na porównaniu szybkości samej maszyny wirtualnej. Nie wspominająco tym, że niemal wszyscy zdają się niewiedzieć, że da się skompilować PHP do bytecodu i to w sposób fajniejszy, bo dynamiczny, zamiast całego projektu na raz po wstawieniu przecinka...
No i oglądam sobie testy z których wynika, że interpretowany PHP jest 3x wolniejsze od Javy, trochę wolniejsze od Pythona (oczywiście jego wynik też wszyscy mierzą z czasem kompilacji).
Jednak nie ten konkretnie temat - niesprawieliwego mierzenia - chciałbym poruszyć. Niech PHP nawet będzie tym najwolniejszym językiem, jednak z tego co wiem - nikt nigdy tego argumentu nie używa, więc zaczynam mieć wątpliwości - 70-90% "kodu" systemów napisanych w PHP wykonuje się w czystym C! Wszystkie funkcje wbudowane są w C, połączenie z bazą jest w C, cały PECL jest w C.
Java i Python (nie wiem jak Ruby) mają całą bibliotekę napisaną w "samym sobie". Widziałem nawet jeden tekst w internecie: "nie bedziemy mierzyć szybkości sortowania w PHP za pomocą funkcji wbudowanej, bo to by było niesprawiedliwe" - WTF?!
Programowanie w PHP jest trochę jak skryptowanie systemu w BASH-u. To tylko ubranie gotowego kodu C w logikę biznesową - a może się mylę?