Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]jQuery load czy PHP include ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
owned
Witam!

Zastanawiam się co lepiej użyć do przeładowania części strony.
Co wg Was jest najlepszą metodą ?
Zainteresowałem się jQuery load oraz PHP include jednak nie wiem czy będzie to przyjazne dla SEO.
Proszę o pomoc i Wasze propozycje, uwagi

Pozdrawiam
Fifi209
Zauważ najpierw jakie są różnice, po co wymyślono load w jquery a po co include w php.
owned
No a co Ty byś mi polecił do przeładowania strony ? Sposób musi współpracować z SEO.
Fifi209
Cytat(owned @ 10.08.2009, 19:43:05 ) *
No a co Ty byś mi polecił do przeładowania strony ? Sposób musi współpracować z SEO.

Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać. Jeżeli musi współpracować z SEO to z pewnością include w PHP, i z tego co pamiętam dobrze jest pomyśleć o przyjaznych linkach.
owned
Ok dzięki wielkie, bede pracował z include

Jeżeli używam tego include to jestem skazany na odświeżanie całej strony ?
{ODŚWIEŻANIE}
BOTTOM

Mam menu w .js więc jak zrobić żeby tylko do sektora {ODŚWIEŻANIE} został władowany example.php i tylko ten sektor był odświeżany
Fifi209
Jak zrobisz w js to roboty nie będą mogły chodzić po stronie... proste.
Pr0100
Cytat
Mam menu w .js więc jak zrobić żeby tylko do sektora {ODŚWIEŻANIE} został władowany example.php i tylko ten sektor był odświeżany

Wady layoutu in ajax:
- dużo roboty
- przycisk wstecz w przeglądarce
- SEO
- adres strony ( twojastronawww.pl/#newsy )
- mało popularne rozwiązanie
- użytkownicy bez JS twojej strony nie zobaczą
- użytkownicy archaicznych przeglądarek również

Zalety:
- mała oszczędność na transferze (większość przeglądarek trzyma img z twojej strony w cache)
- zwiększenie usability w przypadku niektórych niestandardowych aplikacjach internetowych (np. menadżer plików)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.