Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wyświetlanie zdjęć
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wiciu010
Mam na stronie pole o wymiarach 500x300. Chcę w nim wyświetlać zdjęcia z galerii, które są uploadowane na serwer przez formularz.
Jak zrobić żeby zdjęcia się poprawnie wyświetlały tzn. nie wystarczy w kodzie ustawić tylko width i height ponieważ jak zdjęcie ma 1000x300 to tylko jeden wymiar zostanie zmieniony i zdjęcie nie będzie dobrze wyglądało. Chodzi o dostosowanie wymiarów wgrywanego zdjecia

Dokładną zasadę o co mi chodzi można zobaczyć tutaj poltroter.pl/galeria.php
wookieb
Użyc funkcji gd do tworzenia miniaturek. Są do tego gotowe funkcje, klasy http://www.google.pl/#hl=pl&q=php+thum...cc9b1c83541f11c
zzeus
Podczas uploadu zdjęcia musisz go przeskalować ewentualnie wykadrować. Tak jak pisał @wookieb są do tego odpowiednie funkcje w bibliotece GD.

--
Nie nabijaj postów, tą wypowiedzią nie wniosłeś niczego nowego do dyskusji.

~erix
ultra_18
Powiem ci po chłopsku , sam sie będziesz musiał pomęczyć z kodem.

1. Pobierasz wymiary obrazka ($wysokosc , $szerokosc)
2. dzielisz wymiary swojego pola przez wymiary obrazka 500/$szerokosc 300/$wyskosc nazwijmy to stosunek wyscokosci i szerokosci
3. Jezeli obie wartosci są >= 1 wyswietlasz obrazek w oryginalnych rozmiarach(wtedy obrazek może być przymały)
4. Jakas instrukacją warunkową wybierasz pomiedzy stosunkiem wyskosci i szerokosci mniejsza wartosc(czyli np 1000x300 masz stosunek szerokosci 0.5 (500/1000) a wysokosci 1 wiec wybierasz stosunek szerokosci)
5. Mnozysz ten mniejszy stosunek przez inna wartosc( w naszym przykladzie 0.5 x szerokosc[300])
6. Ostatecznie wychodzi ci dla naszego przykladu [1000x300] ostateczny obrazek 500x150 z zachowanymi proporacjami
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.