Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmiana w .httaccess i bład 500
Forum PHP.pl > Forum > PHP
SN@JPER^
Witam,

gdy chce dopisać kolejną regułkę do pliku .httaccess wyskakuje błąd 500. Zmian nie mogę cofnąć (czyt. ctrl + c) - musze podmienić plik na nowo, aby dopiero ponownie działało. Z czym może być problem?

Kawałek kodu:

1. Options -MultiViews
  2.  
  3. RewriteEngine On
  4.  
  5.  
  6.  
  7. RewriteRule ^index/news/([0-9]+)/([^-]+) index.php?id=$1 [L]
  8.  
  9. RewriteRule ^index/profile/([0-9]+)/([^-]+) profile.php?id=$1 [L]
  10.  
  11. RewriteRule ^home/ index.php [L]
  12.  
  13. RewriteRule ^index/pw pw.php [L]
  14.  
  15. ...

erix
Cytat
gdy chce dopisać kolejną regułkę do pliku .httaccess wyskakuje błąd 500.

Niezależnie od jej treści...?
SN@JPER^
Tak.
thek
Sprawdź znaczniki końca linii. Sam miałem kiedyś ten problem, gdy edytor tekstu wstawiał "dodatkowe" niewidoczne podczas pisania. Wiele zależy od serwera jak na to reaguje. U mnie nie mogło być na końcu pliku niczego, czyli pojawiające się tam znaki LF lub CR (Line Feed - przejście do nowej linii, CR - Carriage Return - powrót karetki) wywalały htaccess na serwerze właśnie w opisany sposób, ale z kolei na innym, bez dodatkowej pustej linii kodu też wywalało błędy, czyli musiałem po ostatniej linii walnąć jeszcze enter. Czasem można z tego powodu się pochlastać, bo wszystko jest ok, a takie drobiazgi potrafią człowieka zajechać w pracy na dobrych wiele godzin, gdy szuka się, w zasadzie, nie istniejącego błędu :/
b3
w logach apacza bedziesz mial powod dlaczego wyskakuje 500
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.