Witam
Może mi ktoś powiedzieć jak rozwiązać pewien problem z biblioteką jQuery i pluginem walidacji formularzy?

Mam podczepioną biblioteke jQuery i niby wszystko działa OK, ale problem jest przy sprawdzaniu dostępności loginu (zajęty,wolny). Skrypt w php, który sprawdza login w bazie wygląda tak i działa OK bo albo wyrzuca FALSE, albo TRUE.
  1. <?php
  2. require_once("baza.inc.php");
  3. $db = mysql_connect($dbHost, $dbUser, $dbPass) or die ("Nie można połączyć się z bazą danych: " . mysql_error());
  4. mysql_select_db($dbName) or die ("Nie można wybrać bazy");
  5. mysql_query("SET NAMES utf8");
  6. usleep(150000);
  7.  
  8. $loginUser = mysql_query("SELECT user_id FROM users WHERE user_login='".addslashes($_POST['username'])."' LIMIT 1");
  9. if(mysql_num_rows($loginUser) == 0) {
  10. $valid = "false";
  11. }
  12. else {
  13. $valid = "true";
  14. }
  15. echo $valid;
  16. ?>

Jednak problem jest tutaj: fragment kodu formularza HTML
  1. td class="label"><label id="lusername"
  2. for="username">Login</label></td>
  3. <td class="field"><input id="username" class="ms"
  4. name="username" type="text" value="" maxlength="50" /></td>
  5. <td class="status"></td>

a dokładniej tutaj z JavaScript. Oto część kodu:
$(document).ready(function() {
var validator = $("#signupform").validate({
rules: {
firstname: "required",
lastname: "required",
username: {
required: true,
minlength: 2,
remote: "users.php"
},
Kiedy w formularzu HTML zmienię sobie "username" oraz w kodzie JavaScript username " na coś innego np.: UserLogin (oczywiście zmieniając nazwę zmiennej ze skryptu php sprawdzającego dostepnosc loginu na taką jak w kodzie HTML i JavaScript) to ten cały plugin jQuery mi głupieje.
Albo ciągle mi pokazuje, że login jest wolny pomimo, że w bazie już jest, albo że login jest zajęty kiedy takiego loginu w bazie nie ma.

Z czym jest to zwiazane bowiem nie mogę w żaden sposób do tego dojść. Oczywiście mógłbym pozostawić nazwę username w kodzie JavaScript HTMLu i będzie mi działać prawidłowo, ale wtedy bedę musiał poprawić sporą część kodu w php, więć chciałbym tylko zmienić tę nazwę w formularzu HTML i JavaCsript na inną i żeby mi to działało. A w ogóle to chciałbym dojść czemu inna nazwa jak username powoduje, że sprawdzanie nie działa tak jak powinno. Pomoże mi ktoś? Z góry dzięki.