Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: str_replace znakow - " ', jak?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lukass
Witam

napisalem skrypt ktory zamienia mi szukany tekst (kod strony HTML) na jakis inny we wszystkich plikach zgodnych z rzadanymi preferencjami.

JEst jeden problem ktory nie wiem jak obejsc, chodzi o zmiane cudzyslowow i apostrofow.

czyli np chcialbym zamienic

[php:1:2f21376572]<?php
include ("../costam/costam.php");
?>[/php:1:2f21376572]

na jakis inny ciag znakow. Czy jest jakas funkcja ktora pozwala na takie operacje?

Wszystkie dane sa wpisywane w formularzu... ktos moze zna rozwiazanie?
wassago
chcesz zmienic cudzyslowa w kodzie interpretujacym? musialbys pokombinowac z func [manual:f1156dc5c9]eval()[/manual:f1156dc5c9]
lukass
Cytat
chcesz zmienic cudzyslowa w kodzie interpretujacym? musialbys pokombinowac z func [manual:c92fef5c99]eval()[/manual:c92fef5c99]

no chodzi mi o caly ciag znakow w ktorych jest cudzyslow... sprawdze ta funkcje. THX
Lucky
hmmm... Nie wiem czy eval() pomoże, w dodatu wykożystywanie funkcji eval() spowalnia skrypt. Myślę (jeżeli dobrze zrozumiałem) że możesz najpierw zmienić rozszeżenie pliku na np. txt wtedy go wczytać i podmienić wszystko co chcesz.
lukass
Cytat
hmmm... Nie wiem czy eval() pomoże, w dodatu wykożystywanie funkcji eval() spowalnia skrypt. Myślę (jeżeli dobrze zrozumiałem) że możesz najpierw zmienić rozszeżenie pliku na np. txt wtedy go wczytać i podmienić wszystko co chcesz.

tylko ja tego pliku nie wykonuje, zmiana rozszerzenia zmienianego pliku nic nie da bo nic z nim nie robie poza:

otwarciem zczytaniem
zamiana ciagow szukanego na wynikowy
zapisaniem

a czy on ma .html czy .txt na koncui nie ma znaczenia chodzi o to ze w funkcji str_replace($co,$czym,$zawartosc)
$co = "ala "ma" kota";
$czym = "ala "miala " kota";

w zmiennych wystepuja '"' a ja nie chce zeby byly interpretowane przez php (jako specjalne znaki) tylko traktowane jako zwykle znaki. Teraz to jasniej wyjasnilem?
Lucky
Rozumie, wszystko jasne, moja wina :oops: nie zrozumiałem... tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.