Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Sesje] Jest referencja do każdego klucza $_SESSION
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tlaguz
Witam.

Mam wykupiony serwer w Active-Hostingu i mam następujący problem. Przykładowy kod:
  1. <?php
  2. if (!isset($_GET["id"]))
  3. {
  4. $_SESSION["id"] = 0;
  5. } else $id = $_GET["id"];
  6.  
  7. echo "\$_SESSION[\"id\"] = {$_SESSION["id"]}";
  8. ?>

Normalnie we wszystkich hostingach było tak, że po przypisaniu $_SESSION["id"] wartości powiedzmy 0, a później $id np. 2 to wtedy to były dwie osobne zmienne. Tutaj do każdego klucza robi mi się jakby referencja co jest problemem :/

Administratorzy upierają się, że jest OK, ale nie jest bo nie mogę swobodnie korzystać ze zmiennych bo np. dynamiczne przydzielanie kluczy odpada. A nuż się w którymś tam przypadku trafi klucz o takiej samej nazwie co zmienna wykorzystywana na drugim końcu skryptu.

Prosiłbym kogoś o objaśnienie mi tej sprawy, gdyż nie bardzo rozumiem dlaczego jest to tak zrobione i czy da się to jakoś ominąć.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
tlaguz.
Void
Na serwerze jest włączona opcja register globals, która umożliwia odwołanie do zmiennych w tablicach $_POST, $_GET, $_SESSION bezpośrednio przez nazwę zmiennej. Możesz spróbować wyłączyć to w .htaccess
Kod
php_flag register_globals off

a jak się nie uda to trzeba poprosić admina o wyłączenie.
in5ane
Tylko nie próbuj działać na włączonym register_globals i z tego korzystać.

Chyba lepiej użyć $_GET['action'] zamiast $akcja... bezpieczeństwo to podstawa w dzisiejszych czasach.
tlaguz
Dzięki, wyłączyłem przez htaccess smile.gif . Admin powiedział, że nie wyłączy bo to jest bardzo potrzebne...

Temat można zamknąć.
Pozdrawiam
tlaguz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.