Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]ORM - wydajność, opłacalność nauki i stosowania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam,
od jakiegoś czasu bacznie śledzę różne wątki dotyczące stosowania ORM.

Nauczenie się posługiwania MDB2 z pewnością nie jest trudne, jednak nachodzi mnie pytanie czy warto?
Poza elastycznym kodem, możliwością oddzielenia warstwy modelu i zastosowania modelu MVC co jest wielkim plusem, spotykam też złe opinie.

Szczególny wątek o ORM-ach rozwinął się pod tym adresem: http://www.goldenline.pl/forum/php-w-praktyce/1073898/s/2

Czy obciążenie jakie niesie ze sobą korzystanie z ORM odstrasza Was na tyle, aby porzucić te praktyki? Czy mimo wszystko jest to w większości przypadków tak mało widoczne, że nie warto się tym przejmować? Z wątku na goldenline odczytałem ORM-y jako wielkie zło...

Pytam właściwie na samym początku przygód z ORM, sam nie mam wyrobionego zdania.

Dzięx i pozdrawiam.
erix
Cytat
Czy obciążenie jakie niesie ze sobą korzystanie z ORM odstrasza Was na tyle, aby porzucić te praktyki? Czy mimo wszystko jest to w większości przypadków tak mało widoczne, że nie warto się tym przejmować?

Praktycznie wszystkie współczesne frameworki korzystają z jakiegoś ORM, więc tak czy tak w końcu się z którymś zetkniesz.

Cytat
Poza elastycznym kodem, możliwością oddzielenia warstwy modelu i zastosowania modelu MVC co jest wielkim plusem, spotykam też złe opinie.

Czy to jest osiągane tylko przez ORM...? Niekoniecznie - taki najprostszy sposób, to wykorzystywanie jakichś obiektowych sterowników, ale pozostaje kwestia relacji, a ona tu aż tak różowo nie wygląda, poza tym - zostaje sztywne wklepywanie zapytań.

Sam nie do końca akceptuję filozofię ORM, pisałem swojego, który nie żarł zasobów na __set/__get, ale główna idea pozostała bez zmian. :]
mrok
Toż tam chyba góra pieć osób na krzyz dyskutuje.... i każda się nakręca. Spróbój napisać jakiś projekt z wykorzystaniem ORMa i bez - sam dojdziesz do wniosku czy lepiej czy nie winksmiley.jpg
Co ciekawe na stronie projektu doctrine znajdziesz przykłady i testy świadczące, że doctrine może być szybsze niż funkcje mysql_* winksmiley.jpg

Symfony korzystało najpierw z Propla teraz z Doctrine i sporo osób uważa, że to jeden z najlepszych frameworków.
viking
Wszystkie te systemy mają jedną wadę. Działają dobrze tylko z podstawowymi zapytaniami. Gdy chcesz naprawdę skomplikowane stworzyć nagle się okazuje że musisz się nakombinować jak głupi i w ostateczności i tak najlepiej zejść do gołego zapytania. No i obsługa procedur i widoków nie istnieje. Do tego są wolne (zwłaszcza Doctrine jak mi wyszło z testów).
mrok
Cytat
Działają dobrze tylko z podstawowymi zapytaniami

Wtedy mozesz zrobić tak:
  1. $stmt = $conn->prepare('jakie chcesz zapytanie to sobie tu wpisujesz');
  2. $stmt->execute();
  3. $results = $stmt->fetchAll();
  4. var_dump($results);

widoki tez są
http://www.doctrine-project.org/blog/using...s-with-doctrine
viking
Dlatego napisałem że trzeba i tak zejść do gołego zapytania. Rzuciłem okiem na link i mam to samo pytanie co inni w komentarzach. Da się wykonać już istniejący widok?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.