Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Program do edycji
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Devik
Hej,

zamierzam nauczyć się CSS'a natomiast chciałbym od samego początku zacząć korzystać z dobrego programu do edycji, najlepiej w polskiej wersji językowej. Jeżeli nie ma nic dobrego w polskiej wersji językowej to może być po angielsku, nawet, za który miałbym zapłacić. Tylko, żeby ten program, w jakiś sposób pomagał mi w nauce. (Pracuje na MS Windows)

Pozdrawiam,
Kamil
Fantazyn
Nie warto uczyć się w programie z polskim interfejsem, w tej "branży" i tak szybko zostaniesz szybko zmuszony do korzystania z anglojęzycznego słownictwa.

Najlepiej jakbyś napisał co jeszcze zamierzasz robić (tylko html + css, a może php, html, css, a może coś jeszcze innego...).

Wg mnie najważniejsze opcje u Ciebie to podpowiadanie składni i jej kolorowanie.

Ja polecę Ci NETBEANS (jest za darmo).

Jeżeli potrzebujesz programu, który nie tylko podpowiada Ci, ale także możesz wybrać gotowe elementy html, css z menu to polecam Adobe Dreamweaver (płatny). Ale nie polecam Ci tego, bo nie uczysz się wtedy css, tylko pracujesz w nim jak w edytorze wysiwyg.

Ogólnie wystrzegaj się płatnych programów specjalnie do css. Nie są Ci potrzebne płatne programy do css... poważnie.
Jak masz pieniądze do wydania to lepiej książkę do css kup sobie.

Pozdrawiam.

Devik
Zamierzam nauczyć się CSSa na podstawie robienia skórek do WordPressa. Właśnie kończę gotowy wygląd strony w *.psd, potnę grafikę no i do "roboty".
Na początku na pewno będzie mi przydatny wyłącznie edytor do CSS'a, natomiast HTMLa (umiem nawet nieźle), PHP - wcale.

Wypróbuje NETBEANS. Dzięki wielkie! Oczekiwałem dokładnie takiej odpowiedzi! smile.gif

Pozdrawiam,
Kamil
viking
Zobacz też Top Style lite.
Spawnm
Przenoszę.
erix
Cytat
zamierzam nauczyć się CSS'a natomiast chciałbym od samego początku zacząć korzystać z dobrego programu do edycji, najlepiej w polskiej wersji językowej

Dlaczego po polsku be - powiedział ~Fantazyn.

Dla tych, którzy nie lubią javowych molochów - Komodo Edit/notepad2 (ale Komodo ma za to podpowiadanie własności + parę ułatwień dla CSS) no i raczej obowiązkowo - TopStyle Lite i Firefox + Firebug.
vokiel
Do samego CSS + (x)HTML dobrym rozwiązaniem jest też notapad++
Devik
Wielkie dzięki! Zainstaluje wszystkie programy i dokonam wyboru.

P.S. Firebug to wspaniały program smile.gif racja.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.