ponieważ uczę się dopiero obiektowego php, proszę o pomoc. Napisałem poniższy kod, który wyświetla nazwiska z BD. W tej postaci działa poprawnie.
Proszę o zweryfikowanie kodu bo na pewno zawiera on błędy, których ja nie widzę.
Czy w funkcji ShowClient może być echo? Wydaje mi się że powinno być to chyba inaczej rozwiązane ale nie wiem jak.
Nie mam konstruktora ale nie wiem co do niego mam wstawić, defakto można by całą funkcje connecting zawrzeć jako konstruktor ale czy to dobre rozwiązanie?
Proszę o weryfikacje i pomoc przy poprawkach kodu, dzięki.
<?php class Db_connect { private function connecting () { $host = 'localhost'; $user = 'root'; $password = 'xxx'; $db = 'Serwis'; $this->db = mysql_connect($host, $user, $password, $db) or die (mysql_error('Nie mogę nawiązać połaczenia')); } private function closing () { $this->connecting (); $close =$this->db; } public function ShowClient () { $this->connecting(); //$nazwisko = $this->nazwisko; $query = ('Select * from Klient'); if ($ile>0) { for ($i=0;$i<$ile;$i++) { } } $this->closing(); } } $baza = new Db_connect(); $baza->ShowClient(); ?>
jak mogę wstawić hasła z innego pliku? tzn jak użyć include/require i jak ma wyglądać plik z hasłami?
Wystarczy że będzie on zwykłym plikiem php i będzie wyglądał tak:
<?php $host = 'xxx'; $user = 'xxx'; itd. ?>