Uczę się Symfony robiąc portal który wcześniej zrobiłem bez frameworka, i mam problem przy walidacji formularza. Googluje caly dzien probuje coraz nowszych (glupszych) rozwiazan i ciagle nic. Chociaz pomoc dotyczaca walidacji formularzy jest obszerna to jednak tam jest mowa o formularzach stworzonych na podstawie modelu przez propela lub doctrine. Czy moglby mi ktos pomoc w walidacji prostego formularza kontaktowego sa w nim pola:
imię i nazwisko - poprzednio walidowalem tak
if(!eregi("(^[a-ząćęłńóśźż]{3,} [a-ząćęłńóśźż]{2,}$)|(^[a-ząćęłńóśźż]{3,} [a-ząćęłńóśźż]{2,}-[a-ząćęłńóśźż]{2,}$)",$imie)) { $errors[0]="Imię i nazwisko - pole składa się z dwóch członów oddzielonych spacją:<br/> -imię: dozwolone są wyłącznie litery, musi składać się co najmniej z trzech liter<br/> -nazwisko: dozwolone są wyłącznie litery,w przypadku nazwisk dwóczłonowych łącznikiem jest znak '-', człon musi składać się z conajmniej dwóch znaków.<br/><br/>"; $prawidlowo=false; }
adres e-mail -
{ $errors[1]]="Adres email.<br/><br/>"; $prawidlowo=false; }
wiadomość -
{ $errors[2]="Wiadomość - maksymalnie może zawierać 1000 znaków.<br/><br/>"; $prawidlowo=false; }
Niby prosty formularz

Formularz wystepuje w module kontakt, w katalogu lib/form stworzylem plik KontaktForm.class.php (bo chyba powinienem co nie?

class KontaktForm extends sfForm { public function configure() { $this->setWidgets(array('mail' => new sfWidgetFormInput(),'wiadomosc' => new sfWidgetFormTextarea(),'nazwa' => new sfWidgetFormInput(),'company' => new sfWidgetFormInput())); } }
Ale nie wiem jak dodac warunki z ifow do validatora. Nie brechtajcie sie jesli to glupoty, bo w ogole nie jarze tych formularzy