Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Indeksowanie w google stron wymagających logowania ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
andrew1985
Witam.
Mam takie pytanie: czy istnieje gdzieś opcja w Google aby podać robotowi login i hasło do np. forum aby mógł się logować i indeksować treści wymagające logowania ? Gdzieś coś takiego widziałem ale nie wiem gdzie.. Jeżeli wiecie o czym mówię to proszę o linka.
Spawnm
Daj ifa -> agent=googlebot->traktuj jak zalogowanego
Pamiętaj że user może się podszyć pod googlebota.
erix
Chyba nie muszę wspominać, że strona może w wynikach oberwać za cloacking?
andrew1985
Nie chodzi tutaj o wielkie zabezpieczenia ale o to aby zmusić zwykłego szaraka do rejestracji. A jak ktoś się poda za googlebota, albo inaczej to przeskoczy to jego problem...łatwiej się zarejestrować aby coś przeczytać.
erix
Cytat
ale o to aby zmusić zwykłego szaraka do rejestracji

Wtedy nie będzie żadnego szaraka, którego można by było zmusić. ;p

Wypadniesz z indeksu, jak bot zorientuje się, że serwujesz co innego zwykłej przeglądarce, a co innego googlebotowi: http://www.pozycjonowanie.jrr.pl/cloacking
andrew1985
Cytat(erix @ 23.09.2009, 15:09:43 ) *
Wtedy nie będzie żadnego szaraka, którego można by było zmusić. ;p

Wypadniesz z indeksu, jak bot zorientuje się, że serwujesz co innego zwykłej przeglądarce, a co innego googlebotowi: http://www.pozycjonowanie.jrr.pl/cloacking

Dlatego nie chcę kombinować z obejściami tylko zrobić to po ludzko. Ale z tego co sam przejrzałem to taka opcja jest ale dla robotów AdSense i chyba dla zwykłych nie ma aby podać login i hasło na które może się logować googlebot.
bim2
Ale wy kombinujecie. W narzędziach google można wpisać jaki POST ma wysłać sobie bot, żeby wejść na stronę dla zalogowanych. Nie wiem jak to działa w przypadku forów, ale na wpis na WP na hasło zadziałało. smile.gif
andrew1985
Cytat(bim2 @ 23.09.2009, 19:26:00 ) *
Ale wy kombinujecie. W narzędziach google można wpisać jaki POST ma wysłać sobie bot, żeby wejść na stronę dla zalogowanych. Nie wiem jak to działa w przypadku forów, ale na wpis na WP na hasło zadziałało. smile.gif

Oki....o to mi właśnie chodzi tylko powiedz mi gdzie to się wpisuje bo przejrzałem "Narzędzia dla Webmasterów" i nie widzę niczego takiego.
flashdev
Cytat(andrew1985 @ 23.09.2009, 18:07:01 ) *
Dlatego nie chcę kombinować z obejściami tylko zrobić to po ludzko. Ale z tego co sam przejrzałem to taka opcja jest ale dla robotów AdSense i chyba dla zwykłych nie ma aby podać login i hasło na które może się logować googlebot.

Tak jest dla robotów adsense, i służy ona do targetowania reklam, a nie indeksowania treści.
andrew1985
Cytat(flashdev @ 23.09.2009, 21:07:56 ) *
Tak jest dla robotów adsense, i służy ona do targetowania reklam, a nie indeksowania treści.

Czyli jest tak jak podejrzewałem. Nie da sie tego zrobić jak chciałem.
bim2
Cytat(flashdev @ 23.09.2009, 20:07:56 ) *

Hmm, czyli ja coś dziwnie zrozumiałem sciana.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.