kosmos
24.09.2009, 17:27:48
Hej
Jak myślicie .... czy rozkrecenie własnej firmy świadczącej usługi hostingowe się teraz opłaca kiedy to istnieją takie demony jak nazwa.pl webd.pl czy też home.pl

Zalezy mi na szybkiej odpowiedzi
Pozdr.
l0ud
24.09.2009, 18:06:08
Przewertuj webhostingtalk (google), było tam chyba nawet subforum o otwieraniu własnej firmy
nasty
24.09.2009, 20:01:12
Opłaca się ale nie dla mas. Myślę, że trudno Ci będzie wybić się jako po prostu firma hostingowa od hostowania stron www czy czegoś takiego. Bardziej bym postawił na specjalizację jako startup. Np hosting svn, hosting sharepoint itd..
chlebik
24.09.2009, 22:26:27
Nasty dobrze mowi. Mozesz tez zawsze uderzyc w wyzsze rejony - niekoniecznie kolejny LAMP, ale moze Postgres? Java? Ruby? W specjalizacji sila.
athabus
25.09.2009, 09:35:04
Z tego co wiem to ciężki kawałek chleba, bo najbardziej masowe usługi są już bardzo obstawione, inwestycje w sprzęt też nie małe nawet jeśli tylko dzierżawisz w jakimś DC. Ze zwrotem też dosyć ciężko. Ogólnie jednak teraz już tak jest, że każdy biznes rodzi się w bólach, więc jeśli Cię to interesuje i się na tym znasz to czemu nie. Nasty chyba dał dobrą radę, myślę że jest to jakaś nisza.
Warunek jest tylko jeden - musisz na prawdę być w tym dobry. Jeśli ten pomysł urodził Ci się dzisiaj, a jutro zamierzasz kupić książkę o administracji serwerów to od razu daruj sobie - zaoszczędzisz kłopotów sobie i innym. Również odsyłam na forum webhostingtalk - jeśli się na tym znasz to na pewno znasz to forum. Tam odpowiedzą Ci ludzie, którzy tak zarabiają na chleb.