Karwoch
25.09.2009, 15:56:31
Witam serdecznie, moja stronka posiada wiele tabel w uporządkowanej formie, gdzie zamiast nazw, występują same cyfry. Zastanawia mnie sensowność wrzucania do bazy danych liczb i ich string`owych odpowiedników - zamiast tego w kodzie php utworzyć kilka tablic stringów, które będą odpowiednikiem bazy danych - z samej bazy danych wyciągać tylko same liczby i do wyświetlania używać już zdefiniowanej w php albo tablicy stringów, albo generalnie przypisać po zalogowaniu się te tablice do zmiennych sesyjnych i z nich korzystać, jako że będą one w pamięci, powinno to przyspieszyć operacje wykonywane na bazach danych. Czy to zgadza się i ma sens?
erix
25.09.2009, 16:06:52
Cytat
Czy to zgadza się i ma sens?
Zależy, do czego to wykorzystujesz. Jeśli tylko w ramach tej strony - będzie śmigało aż miło. Zważając choćby na akceleratory PHP, które dodatkowo przyspieszą cały proces. ;]
Jeśli będziesz operował na danych przy pomocy zewnętrznych mechanizmów, będzie nieco problem.
Karwoch
25.09.2009, 16:15:03
Właśnie tu tylko chodzi o to, aby przerabiać cyfry na konkretne znaczenia, jak nazwy przedmiotów, których jest tylko kilka - tak aby z bazy wyciągać same cyfry, a przypisywać im konkretne znaczenie tylko przy wyświetlaniu. W ogóle nie wiem, czy na początku tego nie wrzucić jako tablice do javascript - w końcu nazwa danego produktu to jest informacja tylko i wyłącznie dla klienta, a serwer działa na samych liczbach. A ta strona nie będzie obsługiwana bez javy, także nie muszę się martwić iż jej nie będzie.