Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strony mobilne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kazag
Zastanawiam się, czy jest sens tworzenia serwisu mobilnego dla miasta, które nie posiada takiego. Miasto ma 200 tysięcy mieszkańców, z czego kilkadziesiąt tysięcy to...studenci winksmiley.jpg
Nie wiem jednak, czy tworzenie takiego serwisu dzisiaj ma już sens? Wciąż niewielu moich znajomych używa komórki czy palmtopa do przeglądania stron www, więc może jeszcze na to za wcześnie? A może warto zaprojektować i wdrożyć serwis dzisiaj i czekać na czasy, w których komórka jako urządzenie dostępowe do sieci będzie powszechnością?
Jaka jest wasza opinia na ten temat?
Pozdrawiam.
Spawnm
warto , zawsze kilku userów się znajdzie, dodatkowo wiele roboty z tym nie ma (strony mobilne są proste i posiadają mało danych)
dasz system newsów + jakiś mini bajer np. pogoda i będzie ok smile.gif
Gryf
plus do tego jakiś przyjazny system wyszukiwania połączeń komunikacji miejskiej,
oraz rozmieszczenie "jadłodajni" <-- skoro duża ilość to studenci ;]
a tego tupu narzędzi jest mało jak na obecny czas a chętni do korzystania zawsze się znajdą
erix
Cytat
Nie wiem jednak, czy tworzenie takiego serwisu dzisiaj ma już sens? Wciąż niewielu moich znajomych używa komórki czy palmtopa do przeglądania stron www, więc może jeszcze na to za wcześnie?

Właśnie będzie sens, jak najbardziej. ;]

Dodaj jeszcze rozkłady autobusów i zobaczysz, że się przyda. :]
Riklaunim
Można dla urządzeń mobilnych dodać oddzielny CSS, jednak specjalnego ruchu z urządzeń mobilnych nie będzie. Na moich stronach mobilne przeglądarki/systemy to jakieś 0,1% generowanego ruchu.
kazag
Nie chodzi mi o wersję serwisu dla komórek, ale o serwis przygotowany specjalnie dla nich. Z założenia będą to krótkie informacje oraz wiadomości o tym, gdzie zjeść, spać, co warto zobaczyć, gdzie zgłosić się po pomoc czy więcej informacji.
erix
No bez głównego serwisu raczej ciężko będzie... Trzeba się też jakoś promować, mobilny może być raczej dodatkiem niż głównym serwisem...
kazag
No właśnie, a ja chciałbym stworzyć serwis mobilny. Nie ma sensu powielać serwisów informacyjnych tylko po to, zeby robić ich mobilne wersje...
bim2
Nie ma w takim razie w ogóle sensu. Jak to rozreklamujesz? Z czego zarobisz na prowadzenie takiego serwisu? Niby nie jest drogie utrzymanie, ale gdzieś to trzymać musisz. Reklamy w komórce w ogóle się nie sprawdzają. Serwis mobilny byłby zachętą do korzystania z serwisu głównego. W innym razie nie ma sensu czegoś takiego tworzyć.
Moli
@bim2 - Reklama to nie jedyny sposób na zarobek serwisu smile.gif Może np. wyróżniać lokale za pieniądze. Zawsze się coś znajdzie, trzeba tylko pomyśleć smile.gif

Ale zgadzam się z poprzednikami, tworzenie samego serwisu na komórki ma jeszcze mały sens, może za parę lat smile.gif
kazag
Ewentualnie popytam właścicieli gazet/portali, czy byliby zainteresowanie taką mobilną wersją, ponieważ tak jak mówie, powielanie istniejących już pomysłów nie ma sensu.
cojack
Dodaj jeszcze forum, odtwarzanie muzyki, pobieranie za smsy, gry online, gry na komórkę, poczte email, a co tam, dorzućmy jeszcze wiki miasta a i nie zapomnij o czacie.
bogdan89
taki serwis kierowany do studentów uważam, że będzie nietrafionym pomysłem... w sumie zależy od studentów, ale ogólnie jest chyba tak, że chłopaki są na tyle bystrzy, że potrafią poradzić sobie bez grzebania się z GPRSem itp., a dziewczynom w tym czasie nie w głowach korzystanie z Internetu przez telefon smile.gif

oczywiście są wyjątki i oczywiście powyższe słowa są jedynie moim przekonaniem...

swoją drogą, chciałbym zobaczyć statystyki takich mobilnych wersji np.: http://mobi.wroclaw.pl/
kazag
Cytat
Dodaj jeszcze forum, odtwarzanie muzyki, pobieranie za smsy, gry online, gry na komórkę, poczte email, a co tam, dorzućmy jeszcze wiki miasta a i nie zapomnij o czacie.

Rozumiem, że to ironia?

Co do statystyk, też bym był ciekaw, szczególnie, ze ta wersja mobi Wrocławia pewnie jest reklamowana przez stronę główną miasta...
bybek5
Cytat(Spawnm @ 26.09.2009, 12:17:32 ) *
warto , zawsze kilku userów się znajdzie, dodatkowo wiele roboty z tym nie ma (strony mobilne są proste i posiadają mało danych)
dasz system newsów + jakiś mini bajer np. pogoda i będzie ok smile.gif

tylko szczerze powiedziawszy tego typu serwisy już istnieją i użytkownicy przeważnie używają portlu wp mini
bogdan89
Cytat(bybek5 @ 28.09.2009, 08:42:29 ) *
tylko szczerze powiedziawszy tego typu serwisy już istnieją i użytkownicy przeważnie używają portlu wp mini

serio? wp mini ? a nie używają Onet Lajt ?, TVN24 Lajt ? ja korzystam jeszcze z m.Money.pl, m.GoldenLine.pl... ale co z tego?
tutaj dyskusja się toczy na temat lokalnego serwisu mobilnego (mobilny , lokalny - jak to brzmi smile.gif )
w wyżej wymienionych serwisach nie znajdziesz rozkładów jazdy miejskich autobusów, restauracji, pizzerii, barów, klubów w tych mniejszych miastach.

kazag, jeśli naprawdę chcesz stworzyć coś takiego, to zrób to... kiedy nastąpi boom na stronki mobilne, Ty już będziesz w tej grze,
jeśli strona już będzie działać, być może znajdą się sposoby aby na tym jeszcze zarobić.
Sky_walker
Tworzenie takiego serwisu jak najbardziej ma sens - sam często korzystam z mobilnych stron na komórce i jest to IHMO świetna sprawa - w końcu nie trzeba wracać do domu, zeby znaleźć jakąś jedną przydatną informacje winksmiley.jpg
Gdyby wszyscy myśleli "teraz nikt nie z tego nie korzysta więc nie będziemy niczego robić" to dalej żylibyśmy w świecie bez formatu PNG, Flasha, javascriptu i setek innych technologii z których kiedyś też korzystało tylko 0,1% gości winksmiley.jpg
Także... idźmy naprzód smile.gif
erix
Cytat
ale ogólnie jest chyba tak, że chłopaki są na tyle bystrzy, że potrafią poradzić sobie bez grzebania się z GPRSem itp., a dziewczynom w tym czasie nie w głowach korzystanie z Internetu przez telefon

Zdziwiłbyś się. winksmiley.jpg Powiedziałbym, że jest nawet na odwrót. Zobacz, ile teraz na mobilnym GG siedzi, operatorzy sprzedają cegłówki ze wszystkimi ustawieniami.
bim2
Powiem szczerze że raz korzystałem z onet lajt bo w opera mini jest domyślnie. Jak nie wypromujesz jakoś serwisu to nie ruszy smile.gif No ale to jak ze wszystkim ^^
bogdan89
Cytat(erix @ 30.09.2009, 08:34:39 ) *
Zdziwiłbyś się. winksmiley.jpg Powiedziałbym, że jest nawet na odwrót. Zobacz, ile teraz na mobilnym GG siedzi, operatorzy sprzedają cegłówki ze wszystkimi ustawieniami.

erix, ja napisałem to co zaobserwowałem u mnie na uczelni, a jestem na Informatyce, czyli teoretycznie same ścisłe głowy, które uwielbiają różne nowinki techniczne. Mało kto korzysta z internetu przez telefon... 90% ma smartfony, palmtopy, iPhony i naprawdę niestety max co używają to chyba tylko e-mail. Oczywiście nie mówię też o wszystkich, bo jest kilku co czasem sobie coś sprawdzą przez ten telefon, ale takiego zapaleńca jak ja to chyba nie ma... moja XPERIA z netem połączona jest 24h na dobę...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.