Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Złaczenie trzech tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
djbarca
Witam. Mam taki mały problem.. chce połączyć 3 (bądź więcej) tabel o prawie takiej samej budowie w jedno zapytanie i wyświetlić je wg daty.
Miedzy tymi tabelami nie zachodzą żadne relacje.
nospor
UNION albo LEFT JOIN - nie wiem za bardzo o co ci chodzi
djbarca
czytam wlasnie na http://republika.onet.pl/20405,16586,1,04,kursy.html#16586 moze cos znajde. ogolnie chodzi mi o to zeby takie trzy zapytania przerobic w jedno ...
$z=mysql_query("SELECT * FROM tabela1 ");
while ($as2=mysql_fetch_array($z)) { ... }
$z=mysql_query("SELECT * FROM tabela2");
$z=mysql_query("SELECT * FROM tabela3");
nospor
no to UNION
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/union.html
pod warunkiem ze zapytania te zwracają taki sam typ danych
djbarca
taki sam typ danych.. tzn, ze tabele muszą składać się z takich samych komórek? bo tabele te sa prawie identyczne.. tzn są komórki które są potrzebne tylko dla administratora. a to co wyświetlam userom jest takie same z każdej tabeli... tzn .pobieram wartości z komórek o takich samych nazwach...
nospor
Cytat
ze tabele muszą składać się z takich samych komórek
wynik ktory zwraca select ma sie skladac z komorek o takich samych typach. Co siedzi w tabelach to union nie interesuje smile.gif
djbarca
a nie to moja trochę wina :] .. miałem zainstalowanego krasnala. (wiem przestarzały program) ale zawsze chodził przy prostych rzeczach. Zainstalowałem WebServ i śmiga ładnie smile.gif
za pomoc i tak dzięki smile.gif
nospor
Cytat
miałem zainstalowanego krasnala
krasnal zawiera mysql 3.
Union wprowadzano w mysql4
Obecna wersja mysql to 5

Zainstalowanie innej paczki - bezcenne winksmiley.jpg
djbarca
a mam jeszcze pytanie.. w jaki sposob wyswietlic nazwe tabeli z ktorej aktualnie pobierany jest dany rekord? znalazlem w manualu:
  1. $table = mysql_field_table($sql,0);
ale to chyba dziala tylko do zwyklych zapytan albo do tych z JOIN . a w tym przypadku nie dziala. robie cos zle? czy ocb?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.