morawcik89
2.10.2009, 18:47:58
Witam.
Od jakiegoś czasu męczy mnie właśnie to pytanie. Czy warto taką klasę pisać ? W końcu w php mamy funkcje, które w bardzo prosty sposób dają nam możliwość operowania na bazie danych. Czy w takim razie jest sens ? Jak tak to po co i co powinna taka klasa zawierać ?
Może ci się to przyda:
http://rafal-brzezinski.pl/2009/08/11/klas...gi-bazy-danych/Jest też możliwość korzystania z mysqli lub PDO
morawcik89
3.10.2009, 13:21:28
Dzięki, chociaż to zaledwie część mojego problemu. Najbardziej mnie jednak interesuje to czy pisanie takiej klasy ma sens, czy warto i po co ?
vokiel
3.10.2009, 14:21:46
Jeśli zależy Ci na obiektowości to mysqli oraz PDO ją dają. PDO poza tym daje dodatkową warstwę abstrakcji, dzięki czemu możesz zmienić silnik bazy a użycie biblioteki pozostanie takie samo.
Kiedyś pisałem własną klasę do obsługi bazy, opartą o mysqli, ale działało to na zasadzie połączenia mysqli i mysqli_stmt, jak się nie trudno domyśleć nie było to optymalne. Poza tym w przypadku, gdyby ktoś inny miał używać tej klasy, to przez moment nie wiedziałby co jest grane.
Obecnie używam PDO z małą modyfikacją, tj. ustawionym domyślnie kodowaniem utf8, z dodanymi metodami do liczenia ilości wykonywanych zapytań.