Mam mały problem z zaprojektowaniem bazy pod CMSa. Generalnie chodzi o to, że mam np. newsy, artykuły i strony. W każdym z tych działów mogę do np. newsa dodać jakiś dodatek multimedialny. Multimedia będą miały oddzielne tabele - audio, video, gallery. Myślę, że aby to połączyć można zrobić nową tabelę powiedzmy "addon" gdzie:
ADDON id | category | addonid | parentcategory | parentid | position // category - kategoria: audio, video, gallery // addonid - czyli id konkretnego multimedia z odpowiedniej kategorii, np. tabela audio>rekord 11 // parentcategory - czyli np. newsy lub artykuły // parentid - czyli np. News o ID 45 // position - pozycja potrzebna do ustalania kolejności wyświetlania, np. w newsie 45
Myślałem też o czymś takim, żeby w kategoriach news, artykuly i strony zrobić pole ADDON i do niego wpisywać numery ID z tabeli ADDON (wtedy byla by bez pól parentcategory i parentid). Chciałbym wpisywać ID po przecinku. Zastanawiam się czy nie będzie wtedy problemu żeby potem je wywołać na zasadzie:
Jeśli w polu ADDON jest coś to szukaj w tabeli ADDON. Jeśli to audio to szukaj tabelę AUDIO i wyświetlaj odpowiedni ID, jeśli video to... itd... Wyświetlaj ORDER BY position.
Wydaje mi się, że drugi rozwiązanie byłoby lepsze ale nie jestem do końca pewien czy dam rade tak zrobić bo na razie wydaje mi się to skomplikowane

Pozdrawiam