Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [kohana] widok w innym folderze niż domyślny "views"
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
novy85
witam,

chciałbym zrobić stronkę z możliwością zmiany szablonów, gdzieś w internecie znalazłem coś takiego i było to rozwiązane następująco:

w głównym folderze znajdował się m. in. folder:
+- themes
|
+--+-default
|
+--+-admin
|...|
|...+-css
|...|
|...+-js
|...|
|...+-images
|...|
|... +-views
|
|
+--+-public
.....|
.....+-css
.....|
.....+-js
.....|
.....+-images
.....|
.....+-views

folder default zawierał domyślny szablon, moje pytanie brzmi jak odwoływać się w kontrolerze do widoków zawartych w tym szablonie?
nmts
A czy nie lepiej zostawić views tam gdzie jest domyślnie i odwoływać się np. View("/".$styl."/index") zamiast kombinować i zmieniać standardy struktury katalogów? ^^
kbsucha
Bez zmian w FW raczej tego nie obejdziesz, ale skoro się upierasz przy takim rozwiązaniu zobacz jak to rozwiązali w s7ncms opartym na Kohanie, po strukturze katalogów wygląda na to, że mają to tak jak chcesz.

Pozdr
thek
W Kohanie odwołujesz się do widoków poprzez ścieżkę, dlatego nmts sugeruje najlepsze rozwiązanie. Jeśli chcesz zastosować system szablonów, to wprowadź zmienną przechowującą ścieżkę do folderu z widokami i zmieniaj ją wedle upodobań. Ja w ten sposób robiłem panel administracyjny. Zmieniałem ścieżkę na "admin/" i było wszystko OK smile.gif Widok to tylko warstwa prezentacji... Ja chciałem inny układ niż domyślny, ale te same dane. Mogłem zmienić CSS, ale akurat tam było nieco więcej zmian niż tylko sposób wyświetlania treści winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.