Jako projekt na studiach bede robić strone z wirtualnym kursem jezyka angielskiego, kurs w skrocie bedzie wygladac tak, ze kazdy urzytkownik bedzie mial wlasne konto, nauka bedzie polegala na wpisywaniu odpowiednich polskich/angielskich odpoweidnikow slow pojawiajacych sie na ekranie. W bazie danych beda przechowywane postepy w nauce kazdego urzytkowanika.
Problem polega na tym, ze mamy podjac decyzje odnosnie jezyka jak i systeu baz danych. Zdecydowałam sie na php i mysql, dlatego ze juz wczesniej planowalam sie tego nauczyc (w kwestii programowania systemow webowych nie mam zadnego doswiadczenia wiec nauke wszystkiego i tak zaczynalabym od zera), ponadto znam osobe ktora ma w tym jakies doswiadczenie, wiec zawsze moglabym liczyc na pomoc w realu. Jednak dla wybranych technologii musimy podac uzasadnienie, a argumenty w stylu: chce sie tego nauczyc, czy jest sporo ofert pracy zwiazanych ze znajomoscia php, badz ze wydaje mi sie odpowiedni dla osoby ktora miala jedynie nikla stycznosc z html i na tym koniec nie sa odpowiednie.
W zwiazku z tym, ze nie mam zadnego doswiadczenia z jezykami PHP, ASP, JSP, Python, Ruby oraz bazami danych MySQL, PostgreSQL, IBM DB2 ciezko mi napisac jakies sensowne uzasadnienie, ktore by fikcyjnemu zleceniodawcy tlumaczylo dlaczego jego zlecenie postanowilam zrealizowac stosujac php i mysql. Dlatego chcialam prosic o jakas pomoc w tej kwestii (jakby sie dalo to szybka bo dedline za niecale 6h). Dlaczego akurat przy realizacje tego projektu warto zastosowac te technologie? To co obecnie udalo mi sie znalezc na forum i nie tylko to:
PHP:
- przenośność aplikacji tworzonych w PHP pomiędzy systemami operacyjnym, serwer może stać zarówno na Linusie jak i na Windowsie co jest kłopotliwe w wypadku takich języków jak ASP .NET
-dynamiczny rozwój języka
-duża ilość darmowych hostingów
-strony pisane w php działają szybciej niż np. w ASP
-popularnosc ? duża ilość materiałów (książki, strony internetowe, fora) i łatwość w uzyskiwaniu pomocy, przekłada się w znaczącym stopniu na szybkość tworzenia systemu webowego
MySQL:
-szybki
-coraz dynamiczniej się rozwija
-duża ilość darmowych hostingów