Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Odczytanie danych z bazy TXT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Shock8876
Witam! Posiadam pewną bazę danych w TXT.
Wygląda ona tak:
CODE
1500,1653,"Tekst1","Tekst2","Tekst3"
1706,1706,"Tekst1212","TekstTX","Tekst"

Jest tego o wiele więcej.

Potrzebuję kod PHP który wyciągał by wartości z bazy danych, np gdy podam 1706 to ma mi wyjść Tekst1212, TekstTX i Tekst.

Jest ktoś w stanie mi pomóc?
piotrooo89
file, foreach, if, i działania na tablicach array + to: http://pl.php.net/manual/pl/book.array.php
sadistic_son
I jeszcze explode się przyda.
thek
Niech zgadnę... Masz stronę z CNCat i teraz chcesz wrzucić to do bazy? winksmiley.jpg Od razu mówię, że sam niedawno się tym zajmowałem przy konwersji strony jednej czy dwóch i tam jest kilka plików, które przechowują kilka innych informacji. Najprościej chyba użyć:
- file_get_contents, by pobrać plik, ale można też inaczej bo są różne funkcje dostępu do pliku. Być może file będzie dla Ciebie najwygodniejsza ze względu na pobieranie linijkami.
- explode, po przecinku niby można, ale jeśli masz zmienną tekstową to będą cyrki, bo wewnątrz też może on wystąpić, dlatego lepiej to rozbijać ciut inaczej, używając 2 parametru jeszcze tejże funkcji
- if, by sprawdzić warunek.
Dlatego też musisz naprawdę dokładnie przyjrzeć się składni wewnętrznej linii w pliku by explode prawidłowo zastosować. Inaczej możesz się zaskoczyć nieprzyjemnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.