Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] pomoc w podlinkowaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cardriver
Witam! Forum czytam od jakiegos czasu ale jest to moj pierwszy post smile.gif

Mam pewien problem

Robie sobie hobbystycznie strone i cmsa w ktorym mozna dodawac/kasowac kategorie, jest opcja komentarzy, bbcode,skracanie itd itd. Chce zorbic uniwersalnego cms ktorego moznaby podpiac pod kazda storne. no wiec:

Sama strona dziala w ten sposob, ze jest przeladowywany sam srodek z poszczegolnymi dzialami a nie calosc. W htmlu robilo sie to w iframe ale teraz nie jest to dobre rozwiazanie. Szukalem szukalem i calkiem przypaadkiem znalazlem takie cos:

Strona jest zrobiona na tabelkach, w srodkowej tabelce jest wstawiony ten kod

1. <?php
  2.  
  3. $go = $_GET['go'];
  4.  
  5.  
  6. if(!empty($go)) {
  7.  
  8. if(is_file("$go.php")) include "$go.php";
  9.  
  10. else echo "<br />Nie ma takiej strony :-(";
  11. }
  12.  
  13. else include "newsy.php";
  14.  
  15. ?>

Aby wszystko dzialalo cacy linki na calej stronie wygladaja tak:

1. <a href="index.php?go=dzial">Dzial</a>

Jak widac newsy.php wyswietlaja wszystkie newsy zawarte w bazie mysql ktore sa zincludowane po srodku.

W moich newsach po kliknieciu na tytul newsa przenosi do pelnej tresci artykulu...

I tu jest moj problem, po kliknieciu w ten tytul, pelna tresc otwiera sie na calej stronie a nie po srodku. Czy jest ktos w stanie pomoc mi prawidlowo podlinkowac to?

Ten kod odpowiada za wyswietlenie newsow, jak juz wspomnialem po kliknieciu prawidlowo przenosi do pelnej tresci newsa, ale nie otwiera go tam gdzie trzeba

1. echo '<table cellspacing="0" width="600" class="font" border="0"><tr><td bgcolor="#a4a4a4"><n2>';
  2. echo '<a href="art.php?id='.$row['id'].'"><b>'.stripslashes($row['tytul']).'</b></a>';
  3. echo '</b></a></td> <td align="right" bgcolor="#a4a4a4"> ' ;
  4. echo date ( "d.m.Y, H:i", $row['data'] ) ;
  5. echo '<br></td></tr><tr><td width="60" colspan="2" bgcolor=\"#C9C9C9\">' ;
  6. echo $row['opis'];
  7. echo '<br></td></tr>';
  8. echo '<br></table>';

Moze ktos mi pomoc stargetowac to tak jak trzeba?

Pozdrawiam
potreb
Przykład, który pokazałeś był wiele razy omawiany na forum. Nie stosuj takiej metody.
Chcesz mieć kontroler, który do indexu ładował pliki .php? Lepiej zrobić tak:
Kod
index.php // przekierowanie do news.php
news.php // wyswietlanie newsow
core.php // wszelkie ustawienia dla plików
wheader.php // head strony
wfooter.php // footer strony.
leftmenu.php // lewa strona i dodatkowo moze byc prawa

W news.php np includujesz wheader, leftmenu a nastepnie tresc dla pliku i na końcu include footer.
Przykład banalny jak chcesz poczytać o front kontrolerze w google znajdziesz mnóstwo przykładów o wiele lepszych a zarazem dającym do myślenia.
cardriver
rozumiem, dzieki za podpowiedz, pomecze Twoje rozwiazanie, zobaczymy co mi z tego wyjdzie smile.gif

a mozesz mi napisac jak wlasciwie sie nazywa "moje" rozwiazanie? chetnie poszukam sobie na forum i poczytam co tam jest takiego bee i fuuj smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.