Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL][PHP] interfejs dostępu do MSSQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kusiu
Witam,

Chcę użyć jednolity interfejs dostępu do bazy danych MSSQL. Czy PDO jest dobrym pomysłem?
W manualu jest informacja, że jest to w fazie testowej http://www.php.net/manual/en/ref.pdo-dblib.php.

Czy też jest godny polecenia jakiś inny interfejs do MSSQL questionmark.gif

Pozdrawiam
Zyx
Łącz się przez PDO i ODBC. Po przebrnięciu przez początkowe problemy z konfiguracją działa to całkiem fajnie.
Czadus
Witam, mam problem z połączeniem z bazą danych MSSQL.

Mój serwer, to WampServer 2.0i. Uruchomiłem dwa moduły, tj, php_mssql oraz php_pdo_mssql. Mimo tych czynności, na ekranie pojawia mi się komunikat o treści:

Kod
Fatal error:  Call to undefined function mssql_connect() in......

W katalogu \ext znajduje się plik php_mssql.dll, brakowało jednak php_pdo_mssql.dll. Obydwa pobrałem z internetu, jednak nie przyniosło to poprawy. W logach błędów apacha widnieją wpisy:

Kod
PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:/Program Files/wamp/bin/php/php5.3.0/ext/php_mssql.dll' - The specified module could not be found.\r\n in Unknown on line 0
PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:/Program Files/wamp/bin/php/php5.3.0/ext/php_pdo_mssql.dll' - The specified module could not be found.\r\n in Unknown on line 0

Nie wiem dlaczego nie są one ładowane, skoro znajdują się we właściwym katalogu??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.