Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hosting stron komercyjnych. Gdzie?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
thomson89
Witam!

Chciałbym zadać pytanie dotyczące stron komercyjnych. Chciałbym wiedzieć, ile sklep z powiedzmy tysiącem produktów potrzebuje transferu miesięcznie. Zdjęć to tak z 500 będzie, miesięcznie wsadzane.

I po drugie, gdzie taką stronę umieścić? Każdy serwer, wydaję się być bajeczny (droższy). Aż tu się spotykam, że np. cal.pl blokuje konta za nadmierne wykorzystywanie procesów.

Myślałem nad serwerami ovh.pl - lecz za duże wymagania dot. baz danych.
Rozważałem cal.pl - lecz "boję się" niezapowiedzianych blokad konta.
W ostatecznosci rozważałem - prohost.pl, ale też nigdy nie wiadomo...

Chciałbym znać wasze opinie na ten temat, oraz który serwer (z tych trzech) polecacie.

Pozdrawiam, Mateusz!

PS: Nie piszcie tu: serwer *** jest najlepszy, użyj go bo umrzesz jak nie będziesz miał tu hostingu... Choć jeżeli tak uważasz (biggrin.gif) to pozostaje PW.
mydoom.h
Cytat
np. cal.pl blokuje konta za nadmierne wykorzystywanie procesów.

Każda firma prowadząca usługi shared-hostingu blokuje konta za nadmierne wykorzystanie CPU.

Co do transferu, najlepiej jak policzysz sam winksmiley.jpg
Jaki rozmiar ma jedna fotka? Jak często będzie oglądana?
thomson89
Na początku liczę na 100 odwiedzin dziennie, potem z 1000. Średnio do 1mb.

Cytat(mydoom.h @ 30.10.2009, 17:46:35 ) *
Każda firma prowadząca usługi shared-hostingu blokuje konta za nadmierne wykorzystanie CPU.

Pytanie tylko jak bardzo moja strona będzie obciążać ich serwer?
nuCode
Cal.pl jest beznadziejny, proponuje wpisać w google "wszystko o webhostingu", na pewnym dużym forum możesz śmiało zadać to pytanie i otrzymasz dokładną odpowiedź.
sf
Cytat(thomson89 @ 30.10.2009, 18:41:37 ) *
Na początku liczę na 100 odwiedzin dziennie, potem z 1000. Średnio do 1mb.

Weź sobie kup normalny hosting w normalnej firmie. Np. na iq.pl, kupujesz najtańszy pakiet. Jeśli po 2-3 miesiącach zauważysz, że transferu nie wystarczy do końca roku to bierzesz pakiet średni, albo największy. Ilość odwiedzin nie rośnie prawie nigdy tak szybko byś nie miał czasu na reakcję.

Każdy dobry hosting zwróci Ci uwagę jeśli będziesz za bardzo obciążał maszynę, jedynie pytanie ile czasu dadzą Ci na wyniesienie się winksmiley.jpg Skup się po prostu na optymalizacji skryptu bo to bardzo łatwo zbadać gdzie będą wąskie gardła.
thomson89
To jak na razie, zastanawiam się nad prohost.pl i ovh.pl oraz iq.pl zaproponowane przez kolegę.

Prohost.pl - zbyt duże ceny w stosunku do oferty, ale intrygujące zalety bok i serwerów
Iq.pl - to co wyżej, więc dylemat
Ovh.pl - niskie ceny (wyżej: 1gb za 16/m, tu: 25gb za 8/m), ale też opinie z webhostingtalk o ovh.pl są zdecydowanie odradzające

Jestem kompletnie skołowany...
phpion
kei.pl, a jeśli Cię nie stać to lh.pl. Korzystam z obu i daję sobie za niego rękę uciąć.
thomson89
Jeszcze te dwie oferty...

A ktoś mi doradził że dla sklepu będzie lepszy serwer VPS. Zgadza się?
kris2020
Witam, prowadzę obecnie 2 sklepy internetowe od ponad roku, na pierwszym około 1600 produktów (czyli mniej więcej tyle samo zdjęć w granicach 0,01mb - 1mb, do tego filmiki z produktami), na drugim około 1100 produktów (prawie 2 tysiące zdjęć 0,01mb - 2 mb, ponad 100 maili klientów). Strony te ulokowane są na najzwyklejszym serwerze za 5zł mies. Parametry konta: dysk 2GB, transfer 25GB, z tego wykorzystuje 5-15GB miesięcznie, zależy od ruchu. Jedną ze swoich stron miałem kiedyś na zaznaczonym w ankiecie serwerze boo.pl - zdecydowanie odradzam, ciągle wyskakiwał error 500. Support Boo.pl odparł mi na to, że skrypt jest źle napisany (był to oryginalny os-commerce) tak miałem też z innymi skryptami na tymże hostingu i wg. Boo.pl moje skrypty były źle napisane smile.gif - po zadaniu pytania na forum Boo.pl zostałem wyśmiany... - dlatego też zdecydowanie odradzam.

Odnośnie pozostałych hostingów nie mogę nic powiedzieć, gdyż nie testowałem ich.

Napisz konkretnie na jakim skrypcie będą pracował te strony.
Możesz też napisać na Gadu: 10526197 chętnie pomogę.

Edit:

Wiadomo, że serwer VPS byłby najlepszym rozwiązaniem, ale mogę się założyć, że więcej niż połowa zasobów będzie nie używana, więc wniosek prosty.
mydoom.h
Cytat
A ktoś mi doradził że dla sklepu będzie lepszy serwer VPS. Zgadza się?

Jeśli twój sklep ma dużo odwiedzin to tak. (vps pozwala na większe obciążenia)
Ale pamiętaj, że VPS sam musisz sobie skonfigurować.

Cytat

Jaki masz skrypt? Ile odwiedzin dziennie?
thomson89
Autorski, jeszcze w budowie. Sklep jeszcze nie istnieje...

Ale mam już konto w prohost.pl
erix
Nie wiem, co Cię podkusiło, żeby boo.pl umieszczać. tongue.gif Tego się nawet hostingiem nazwać nie da...

Co do wyboru - prohost/xon.pl - w sumie podobne parametry, choć prohost chyba oferuje nieco lepszy support. Już wybrałeś zresztą, to takie słowa dla innych. winksmiley.jpg Osobiście do tej pory jadę na xon.pl i jest całkiem przyzwoicie.
Quantum
a co myślicie o rootnode.net ?
scanner
A ja przypomnę o nQ.pl - od pięciu ponad lat nigdy nie było problemów, chyba że spowodowanych przez czynniki zewnętrzne.
nQ aktualnie z tego co wiem mocno modernizuje swoje serwerownie.
ShadowD
By nie zakładać własnego tematu pozwolę sobie napisać tutaj.

Mam obecnie hosting w w webhost.pl - polecam wszystko pięknie działa, zacząłem sprzedawać swoje usługi webmasterskie i często klient oprócz strony chciał by i serwer wraz z całym panelem. Idąc dalej szukam hostingu z kontami resellerskimi (hmmm, ciekawe jak po Polsku się to piesze winksmiley.jpg ).

Całkiem tanio, a nawet bardzo tanio jest w xon.pl, w wymaganiach się mieszczę, pytanie czy można znaleźć coś lepszego?

Edit:
Jaki panel lepszy, DA czy CP?
thomson89
Cytat(erix @ 2.11.2009, 12:37:27 ) *
Nie wiem, co Cię podkusiło, żeby boo.pl umieszczać. tongue.gif

Byłem bardzo ciekaw, czy ktokolwiek na to zagłosuje biggrin.gif
mydoom.h
Kod
Jaki panel lepszy, DA czy CP?

Lepsza margaryna czy masło?

Zawsze będzie tak, że jeden woli DA, a drugi cP.
Ja wolę cP winksmiley.jpg
erix
Cytat
Całkiem tanio, a nawet bardzo tanio jest w xon.pl, w wymaganiach się mieszczę, pytanie czy można znaleźć coś lepszego?

Hmm, ostatnio ulepszyli ofertę, dają co najmniej 30 GiB transferu na miesiąc. Za taką cenę chyba będzie ciężko coś lepszego znaleźć. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.